Kétmilliónál is több fogyasztó csúszik a rezsifizetéssel

Vágólapra másolva!
Magyarországon nagyjából 2,3 millió fogyasztó van késedelemben egyes rezsidíjak megfizetésével, díjhátralékuk összesen majd 124 milliárd forint - írja a Világgazdaság Online.
Vágólapra másolva!

Majd 2,3 millió - zömében lakossági - fogyasztó késik áram-, gáz- vagy távhőszámláinak fizetésével - közölte a parlament honlapján Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter az MSZP-s Józsa István kérdésére válaszolva. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2013. júniusi adatai alapján a legtöbb szerződött fogyasztó (1,236 millió) a villamosenergia-számlái kifizetésével csúszik, utána a földgázszámlákkal van a legtöbb késedelem (843 ezer fő) - idézi a Világgazdaság Online.

A tartozások a magyar lakosság legalább ötödét érintik, és bár a legtöbben egy hónapnál kisebb késésben vannak, 403 ezren már az egy évet is túllépték. Számukra leginkább a gázdíjak fizetése problémás.

Lakossági fogyasztóknál a kereskedők hatvannapos késedelem esetén kapcsolják le a szolgáltatást. Jelenleg összesen 123 925 kikapcsolt fogyasztó van Magyarországon, közülük 74 ezret a gázról, 44 ezret a villanyról, nagyjából 5,7 ezret pedig a távhőszolgáltatásról választottak le.

A Tigáz Zrt. arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy bár kinnlevőségük a rezsicsökkentés miatt 12,7 milliárdról 11 milliárd környékére csökkent, nem tapasztalták, hogy a lakosság könnyebben tudta volna fizetni a számlákat.

A Világgazdaság cikke megjegyzi: a kintlévőségek behajtásával foglalkozó Intrum Justitia cég felmérése szerint 2013 első negyedévében a közműszolgáltatásoknál a fizetésképtelenség leggyakoribb oka (51 százalék) a munkanélküliség volt. Utána következett az alacsony jövedelem (19 százalék), a járulékból élésre való hivatkozás (12 százalék) és a valamilyen tartozás miatti letiltás (8 százalék), amit a folyószámláról vonnak le.