5 milliárd dolláros keretet kértünk Washingtontól

Vágólapra másolva!
Kimerült az előző dollárkötvénykeret, ezért Magyarország újabb, 5 milliárd dollár értékű keretre kért engedélyt az amerikai értékpapír-felügyelettől. Még idén dollárkötvényt bocsátanánk ki.
Vágólapra másolva!

Magyarország 5 milliárd dolláros (körülbelül 1100 milliárd forint) kerettel dollárkötvény-kibocsátásra kért engedélyt a washingtoni székhelyű amerikai értékpapír-felügyelettől (SEC) - írta a Portfolio a Bloomberg hírügynökség alapján.

Orbán Gábor pénzügyi államtitkár augusztusban beszélt arról, hogy Magyarország még idén dollárkötvényt bocsátana ki. Az 5 milliárdos keret azt jelenti, hogy legfeljebb ekkora összegben von be Magyarország dollárkötvényt - de a tényleges kibocsátás ennél kisebb lehet.

Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési igazgatója a magyar 5 milliárd dolláros keretet így kommentálta: "ez egy nagy szám. Ezáltal Magyarország a régió egyik legnagyobb hitelfelvevőjévé válik Oroszország és Törökország után". Az elemző szerint a dollárkötvény-kibocsátás összefüggésben lehet a kormány azon céljával, hogy bevásároljon a hazai energiapiacon.

Legutóbb februárban jelent meg új magyar dollárkötvény, akkor összesen 3,5 milliárd dollár (körülbelül 770 milliárd forint) értékben dobott piacra állampapírt a kormány. Bár az rosszabb feltételű volt, mint a szerb és a román kibocsátás, arra elég volt, hogy összejöjjön a tartalék az IMF-hitel visszafizetésére - erre augusztusban került sor.

A Portfolio azt írta, a korábbi SEC-kibocsátási keret lényegében elfogyott, ezért kellett újabb igényt benyújtani. A kormány - Orbán Gábor szavai szerint - az IMF-hitel visszafizetése miatt leapadt tartalékot akarja visszaépíteni. Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese ezt azzal egészítette ki, hogy a jövő januári 1 milliárd eurós devizakötvény-lejáratot így tudja legolcsóbban finanszírozni Magyarország.