Október 1-jén döntenek az Egis sorsáról

Vágólapra másolva!
Egy hét múlva, október elsején ül össze az Egis igazgatósága, és érdemben állást foglal a Servier leányvállalatának vételi ajánlatáról - mondta Hodász István, az Egis Gyógyszergyár Nyrt. vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

Kedden a Servier-csoport leányvállalata, az Arts et Techniques du Progres 28 ezer forintos részvényenkénti vételáron készpénzes ajánlatot tett az Egis valamennyi, általa még nem tulajdonolt (49 százaléknyi) részvényének megvásárlására. A cég jelenleg az Egis részvényeinek mintegy 51 százalékával rendelkezik, és a gyógyszercég kizárólagos tulajdonosává akar válni.

A francia tulajdonos kedden reggel tette közzé felvásárlási ajánlatát az Egis részvények 49 százalékára, ezért a papírok kereskedését reggel fel is függesztették. Hodász István vezérigazgató a bejelentést követően elmondta: a francia tulajdonos a tőzsde honlapján közzétett működési terve szerint megtartja a teljes magyar menedzsmentet.

A részvényeseknek legalább 30 napjuk lesz az ajánlat elfogadására azt követően, hogy azt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete is jóváhagyja. A francia tulajdonos 28 ezer forintot ajánl a részvényeseknek, ez körülbelül 33 százalékos prémium a tőzsdei árhoz képest.

Az Egis a vállalatcsoport egyetlen tőzsdén jegyzett tagvállalata, ugyanakkor nem a részvénypiacról finanszírozza működését, így a Servier pénzügyi szempontból nem látja jelentős előnyét a társaság jelenlétének a Budapesti Értéktőzsdén. A Serviernek az ajánlattétel "egy egyszerű pénzügyi eljárás, amely a vállalatcsoportunk önálló politikájába illeszkedik" - hangsúlyozta a kommunikációs vezető. Az MTI kérdésére megerősítette, hogy a cégcsoport "feleslegesnek" tartja az Egis jelenletét a tőzsdén.

Lucy Vincent elmondta, hogy a Servier nem tervez semmilyen változást az Egis stratégiájában, működésében vagy személyi állományában. "Minden folytatódik, mint eddig" - tette hozzá a kommunikációs vezető.

A Servier-csoport független, magántulajdonban álló, kutatásközpontú gyógyszeripari csoport, a legjelentősebb francia gyógyszergyártó, 2012-ben 3,9 milliárd eurós árbevételt ért el. A világ 140 országában több mint 22 000 munkavállalót foglalkoztat, közülük háromezren a kutatás-fejlesztés területén dolgozik. A vállalatcsoport 1995-ben vásárolt közel 51 százalékos többségi tulajdonrészt a Egisben.