Vágólapra másolva!
Hiába hitte Ficsor Ádám, Bajnai Gordon egykori titkosszolgálati minisztere, hogy családi vállalkozása uniós pénzt kaphat az Orbán-kormánytól. Miután megírtuk, hogy a cég projektje bekerült a nyertesek közé, hamarosan kizárták, a jelek szerint egy ÁNTSZ-engedély hiánya miatt. De vajon beugorhat-e a helyére az Orbán-család barátja?
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján eltűnt az észak-magyarországi egészségturisztikai pályázat (ÉMOP-2.1.1/E-12.) nyertesei közül az a projekt, amellyel Ficsor Ádám, Gyurcsány Ferenc volt kormányfő kabinetfőnöke, a Bajnai-kormány titkosszolgálati minisztere feleségének cége pályázott.

Az Origo még áprilisban számolt be arról, hogy Ficsorék vállalkozása egy furcsa körülmények között elvégzett, számszaki hibás értékeléseket is tartalmazó újrapontozással került nyerő helyzetbe. Információink szerint az NFÜ nyáron vonta vissza a támogatási ígéretet.

Kérdésünkre az NFÜ nem tagadta, hogy a pályázatot kizárták, de ennek indokaként csak annyit közölt: "nem teljesítette a jogszabályban előírt, a támogatási szerződés megkötéséhez szükséges feltételt". Vagyis nem az volt a probléma, hogy a pályázati sorrendet utólag megbuherálták - ezt támasztja alá az a tény is, hogy az újrapontozás másik kedvezményezettje továbbra is számíthat a pénzre.

Majdnem egymilliárdos bukta

Ficsor Ádám családi cége, a Farmpark Kft. 985 millió forint vissza nem térítendő támogatástól esik el ezzel a döntéssel, így valószínűleg lemondhat az 1,4 milliárdos beruházásról, melynek keretében egy "csecsemők minőségi prevenciós kezelésére" alkalmas központot és egy négycsillagos szállodát épített volna Mezőzombor mellett. Szerettük volna megkérdezni a jelenleg a Demokratikus Koalícióban politizáló exminisztert a történtekről, de azon kívül, hogy elismerte, "jogviták vannak" az NFÜ-vel, nem akart nyilatkozni.

Úgy tudjuk, a támogatás megvonásának indoka, hogy az ÁNTSZ-engedélyt nem kapta meg a projekt. Rákérdeztünk erre a megyei ÁNTSZ-nél, ahonnan elküldték a hatóság egy június 24-én kelt, a Ficsor Ádám szüleinek tulajdonában álló Heliszolg Kft-nek címzett levelét. Ebben az áll, hogy a pályázat orvosszakmai programját a pályázó külön kérésre sem nyújtotta be, ezért a kérelmet "érdemben elbírálni" nem tudták. Hogy ez a bizonyos kérelem a működési engedély iránti kérelem-e, a dokumentumból nem derül ki, csak feltételezhetjük, hogy igen.

Kékessyéknek jól jönne a pénz

Érdekes kérdés, hogy kihez kerül a kizárással felszabaduló közel egymilliárd forintos összeg. Az újrapontozással pórul járt egyik cég ugyanis Kékessy Dezső érdekeltségébe tartozik. Kékessy az Orbán-család bizalmasa, a miniszterelnök feleségével, Lévai Anikóval korábban több közös üzlete és földje volt.

Kékessyéknek alighanem nagyon jól jönne, ha az egészséghotel-építéshez igényelt 912 millió forintos támogatást végül megkapnák. A HVG júniusban írta meg, hogy a család borászattal foglalkozó cégeinek jegyzett tőkéjét a veszteségük miatt leszállították. Az egyik ilyen cég, a Patrícius Borház Kft. a támogatásra pályázó Energiasas Kft. közvetlen tulajdonosa.

Arra a kérdésünkre, hogy automatikusan a tartaléklistán következő pályázat kapja-e meg a támogatást, vagy más szempontok is érvényesülnek a döntés során, az NFÜ a következőt válaszolta: "A projektek támogatása, a szakmai értékelés mellett, alapvetően a rendelkezésre álló források nagyságától függ, melyeket a folyamatban lévő akcióterv módosítása határoz meg".

Döntés pedig a regionális operatív programok módosítása után születhet.