Kartellgyanú miatt magyarázkodnak a bankok

Vágólapra másolva!
Kétnapos tárgyalást tart a Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsa a bankokkal szembeni kartellgyanú ügyében. Az eljárás azt próbálja meg kideríteni, hogy az érintett 13 bank korlátozta-e a versenyt akkor, amikor 2011 őszén, a végtörlesztést követően szinte egyszerre megemelte a különböző költségeket.
Vágólapra másolva!

Az Origo információi szerint döntés még nem várható az ügyben, egyelőre a meghallgatások zajlanak. A kétnapos nyilvános tárgyalás egy védett tanú vallomásának az ismertetésével kezdődött szerdán.

A védett tanú vallomásából kiderült, hogy 2011. szeptember 15-én és október 3-án több bank kockázatkezeléssel foglalkozó munkatársai üzleti reggelin vettek részt, a téma a végtörlesztéssel járó kockázatok voltak. 2011. októberétől szinte egyszerre árazták át a bankok a hiteleiket, kivonták az akcióikat, és megdrágították a forintkölcsöneiket. Erre válaszul Rogán Antal, a gazdasági bizottság fideszes elnöke azonnal bejelentette, hogy vizsgálatot kezdeményez a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél és a GVH-nál.

A szerdán kezdődött nyilvános tárgyaláson a CIB Bankot képviselő Szecskai András ügyvéd fontosnak tartotta közölni azt, hogy a védett tanút az eljárás alá vontak 99 százaléka ismeri. Ruszthiné Juhász Dorina, a tanács elnöke a közigazgatási eljárási törvényre hivatkozva elmondta, hogy a védett tanú csak zártan hallgatható meg, így a bankok nem tehettek fel neki kérdéseket.

A tárgyalás várhatóan csütörtökön is zajlik, de döntést valószínűleg csak később hoznak az ügyben.