Windisch László lehet az új jegybanki alelnök

Vágólapra másolva!
Október elsejétől Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank költségvetési elemzések igazgatóságának vezetője irányíthatja majd alelnökként a pénzügyi szervezetek felügyeletét - tudta meg az Origo. Windisch korábban adóigazgatással foglalkozott, bankban nem dolgozott.
Vágólapra másolva!

Meg nem erősített információink szerint Matolcsy György jegybankelnök mellé Orbán Viktor kormányfő Windisch Lászlót kéri föl a pénzügyi felügyeleti terület igazgatására október 1-jétől. Windisch néhány hónapja a Magyar Nemzeti Bankban (MNB) dolgozik a költségvetési elemzések igazgatóságának vezetőjeként (a márciusban jegybankelnökké kinevezett Matolcsyt követte pár hónappal később), de új pozícióját alelnökként láthatja majd el.

Korábban, Matolcsy nemzetgazdasági minisztersége alatt, az NGM adó- és vámigazgatási főosztályának volt a vezetője. Az előtt az adóhivatalnál dolgozott. Lényegében csak adóigazgatási (adóellenőrzések, bírságok, adóeljárások) tapasztalata van. Úgy tudjuk, bankban vagy biztosítónál sohasem dolgozott, de októbertől a jegybank harmadik alelnökeként ő lesz ezen intézmények legfőbb felügyelője.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) október 1-jétől önálló intézményként megszűnik, így Szász Károly elnök munkaviszonya is lejár.

Windisch alelnökké való kinevezése azt is jelenti, hogy kell még egy embert találni a jegybank legfőbb döntéshozó szervébe, a monetáris tanácsba. Windischsel együtt ugyanis négy belső tag lesz (Matolcsy György elnök és a három alelnök), a jegybanktörvény előírja, hogy a külsős tagok száma meg kell hogy haladja a belsős tagokét.

Windischet információink szerint már hétfőn meghallgatja a parlament gazdasági bizottsága. Utána ki is nevezheti Áder János államfő hat évre.