Soros: A görög adósságot így megette a fene

Vágólapra másolva!
Az eurókrízisnek akár már vége is lehetne, ha bizonyos országok és intézmények nem ragaszkodnának foggal-körömmel rég meghaladott tabukhoz és tévhitekhez – véli Soros György.
Vágólapra másolva!

Soros György magyar származású amerikai milliárdos egy véleménycikkében arról ír, hogy az eurózónában és Németországban még mindig olyan tabuk és tévhitek uralkodnak, melyek nélkül akár már a finanszírozási válság is véget érhetett volna. Soros szerint utóbbiak legnagyobb áldozata a hitelezők szorításában vergődő Görögország.

„Mindenki tudja, hogy Görögország soha nem lesz képes visszafizetni a hiteleit, amelyeket nagyrészt eurózóna-tagoktól, az IMF-től és az Európai Központi Banktól vett fel.” Görögország bár hatalmas kínok árán, de képes lesz az idén költségvetési többletet produkálni, a hatalmas adósság azonban még mindig nyomja a gazdaságát, és elriasztja a befektetőket. „Személyes tapasztalatból mondom, ha a hitelezők hajlandóak lennének leírni Athén tartozását, a befektetők özönlenének Görögországba. De nem engedhetik el a hiteleket, mert ez számtalan tabut sértene, főleg az Európai Központi Banknál”- írja Soros. (A görög gazdaságban rejlő potenciálra utal egyébként az athéni tőzsdeindex kiemelkedően jó negyedéves teljesítménye is.)

Soros cikke egyébként a mostani görög helyzetet az első világháború utáni német állapotokkal állítja párhuzamba, és emlékezésre buzdítja a berlini vezetést. Németország a 20. századi történelem folyamán több alkalommal is profitált tartozásának leírásából. Első világháborús jóvátételének összegét is csökkentették, és a második világháború után is kapott könnyítéseket az NSZK.

Az Egyesült Államok 14. leggazdagabb embere arra is emlékezteti olvasóit, hogy az első világháború után Franciaország feltétlen ragaszkodása a német jóvátétel teljes megfizetéséhez nagymértékben hozzájárult Hitler hatalomra kerüléséhez. Úgy véli, Görögországban a szélsőjobboldali Arany Hajnal előretörése hasonló jelenség. (A pártól itt írtunk bővebben.)