A hiány nem ugrik meg, de sok pénzre lesz szükségünk

Vágólapra másolva!
Az IMF szerdán kiadott jelentése szerint a magyar költségvetési hiány nem szabadul el a következő években, de az ország finanszírozási igénye magas lesz.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán megjelent elemzése szerint a szervezet nem számít a magyar költségvetési hiány váratlan megugrására: 2013-ra 2,7 százalékos, 2014-re 2,8 százalékos, majd az ezt követő három évre kereken 3 százalékos GDP-arányos hiányt prognosztizál, ami megfelel az Európai Unió elvárásainak.

Az IMF ugyanakkor megállapítja, hogy Magyarország finanszírozási igénye az egyik legmagasabb a fejlődő piacgazdaságú országok csoportjában. Az IMF szerint a finanszírozási igény 2013-ban GDP-arányosan meghaladja a 20 százalékot, amiért többnyire a lejáró államkötvények (18,1 százalék), semmint a költségvetési hiány a felelős. A Magyarországgal egy csoportba tartozó országok közül Egyiptomban, Pakisztánban és Jordániában ekkora még a finanszírozási igény.

A GDP-arányos államadósság az IMF szerint könnyen a mostani szint környékén ragadhat. A valutaalap számításai szerint a bruttó államadósság most 79,8 százalékon áll, 2014-ben 80 százalék, 2015-ben pedig kis csökkenéssel 79,7 százalék lesz, és legkorábban 2018-ban megy majd 79 százalék alá, amikor 78,8 százalékos lesz.

Az államadósság mellett nem csökken az újraelosztási ráta sem - áll az előrejelzésben. 2013-ban 47,6 százalékon áll az IMF által számított GDP-arányos bevételi mutató, jövőre 48,7 százalék lesz, és 2017-ben fog tetőzni 49,1 százalékon. A kiadások kicsit magasabbak, 2013-ban 50,3 százalékon állnak, de a következő öt évben is az 51-52 százalék közötti sávban fognak ingadozni.

A most megjelent, Fiscal Monitor címet viselő elemzés előtt egy nappal is megjelent egy IMF-dokumentum, amely foglalkozott Magyarországgal. A World Economic Outlook szerint a magyar a régió leglassabban növekvő gazdasága lesz a közeljövőben. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) akkor "Az IMF is tévedhet" címmel kiadott közleményben bizonygatta, hogy ez az előrejelzés megalapozatlan.