A Raiffeisen nem vonul ki Magyarországról

Vágólapra másolva!
Az osztrák székhelyű Raiffeisen Bank International négy hónapja kinevezett vezérigazgatója, Karl Sevelda szerint a pénzintézet tavaly június óta 300 milliárd forintot vesztett a devizahiteles mentésen és a különadón, de erős földrajzi és érzelmi kötődése van az országhoz.
Vágólapra másolva!

“A szomszédos országról van szó, Ausztria kereskedelmi partneréről, Magyarországon sok osztrák befektető érdekelt, és szorosak az érzelmi kötődések. Ez volt az első ország, ahova a Raiffeisen kiterjesztette a működését” – mondta Sevelda az Emerging Markets című lapnak.

A nyilatkozat annak fényében is érdekes, hogy Herbert Stepic korábbi vezérigazgató – távozása után- azt nyilatkozta, hogy szerinte a Raiffeisen jobban tenné, ha kivonulna Magyarországról, ha talál vevőt a leányvállalatára.

Sevelda most az mondta, nem zár ki semmilyen lehetőséget, de bankja maradni akar a jelenlegi állás szerint. „Bizonytalanok vagyunk a kormány terveivel kapcsolatban” – tette hozzá.

Sevelda szerint a magyar kormány számos alkalommal meglepte a bankot új adókkal és olyan mesterséges devizaárfolyamokkal, amelyek közös jellemzője az volt, hogy a pénzintézetnek nagyon sokba kerültek.

Magyarországgal szemben a Raiffeisen jól teljesít a régióban, Oroszországban, Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában és Romániában is jók a pénzügyi mutatói.