Leminősítheti a Fitch az amerikai adósságot

Vágólapra másolva!
A leminősítés belengetése komoly jelzés lehet a döntéshozóknak. Közben vészesen közeledik október 17-i dátum, amikortól az USA - kevés tartaléka miatt - részleges államcsődöt jelenthet.
Vágólapra másolva!

Az államadósság-limit emeléséről szóló megállapodás hiányára miatt a leminősítés lehetőségére utaló negatív felülvizsgálat alá vette az Egyesült Államok hosszú futamidejű hazai és külső szuverén adósságának lehetséges legjobb, "AAA" szintű osztályzatát kedden a Fitch Ratings.

Korlátozott csődhelyzeti - "RD", Restricted Default - államadós-osztályzatot adna a Fitch Ratings az Egyesült Államoknak abban az esetben, ha az amerikai kormány elmulasztja a kincstárjegyek esedékessé váló kamat- és/vagy tőkerészének törlesztését. A Fitch a döntés indoklásában kifejtette, hogy az "RD" besorolás addig maradna érvényben, amíg a csődhelyzeti állapot meg nem oldódik. A cég közölte, hogy az adósságlimit-emelési és a költségvetési megállapodás létrejötte esetén is az egyezségek természetétől és időtartamától, valamint a hasonló epizódok jövőbeni megismétlődésének kockázatától függne az osztályzati felülvizsgálat eredménye.

Ha a Fitch megvonja az amerikai "AAA" besorolást, az Egyesült Államoknak már két nagy nemzetközi hitelminősítőnél lenne a legjobb besorolásnál alacsonyabb államadós-osztályzata. A Standard & Poor's ugyanis már 2011-ben megvonta az Egyesült Államoktól az "AAA" szuverén osztályzatot, egy fokozattal "AA plusz"-ra süllyesztve a besorolást. Az S&P annak idején azzal a véleményével indokolta e döntését, hogy az akkori adósságlimit-emelési vita lezárásaként létrejött államháztartási konszolidációs terv elégtelen volt a középtávú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához.

A Fitch Ratings által kedd éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentett negatív felülvizsgálat a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban a negatív kilátásnál jóval erőteljesebb jelzés az érintett adósosztályzat leminősítésének lehetőségére. A lépésnek súlyos következményei lehetnek az egész világgazdaságra nézve - írja a Washington Post.

A Fitch közleménye komoly jelzés az amerikai döntéshozóknak, hogy megegyezzenek végre a költségvetésről és az adósságplafonról. Az amerikai államkincstár korábban azt közölte, hogy október 17-én ér el oda az Egyesült Államok, hogy nem lesz képes több hitelt felvenni, ráadásul pontosan ezen a napon jár le 100 milliárd dollárnyi adósság, ami megújításra szorul.