Összecsapnak a leggazdagabb magyarok

Vágólapra másolva!
Új ajánlat érkezett a KITE Zrt. részvényeire, e mögött Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója állhat. Ezzel a leggazdagabb magyar is versenybe indulhat azért a cégért, amelyet a második leggazdagabb, Bige László már a zsebében érzett.
Vágólapra másolva!

Kedden 10 órakor ült össze a mezőgazdasági fejlesztésekkel, például külföldi technológiák meghonosításával foglalkozó KITE Zrt. 26 százalékával rendelkező KITE Egyesülés Kft. taggyűlése. A KITE Zrt. többségét a péti Nitrogénművek Zrt. kívánja megvásárolni, amely a második leggazdagabb magyar, Bige László érdekeltségébe tartozik.

A Napi.hu szerint azonban a 28 éve a KITE-nél dolgozó Guba Sándor, a cég felügyelőbizottságának tagja váratlanul bejelentette, hogy megvásárolná a KITE Egyesülés Kft. valamennyi KITE-részvényét, és célja a zrt. 100 százalékának megvásárlása. (A Nitrogénművek csak többségi részt vásárolt volna.)

A lap szerint Guba Sándor mögött a leggazdagabb magyar, Csányi Sándor által irányított OTP Bank állhat. Guba a kft. taggyűlésén bemutatott egy 9 milliárd forintos banki igazolást, és elmondta, hogy hitelt kapott - a lap szerint lehetséges, hogy épp az OTP-től.

Guba a kft. által birtokolt KITE-részvényekért a névérték 20,5-szeresét ajánlotta, az összes részvényért pedig 31 milliárd forintot fizetne. Az ajánlattal alaposan rálicitált a Nitrogénművek, vagyis Bige László ajánlatára. A Nitrogénművek a kft. hányadáért 10,5-szeres, a részvények 52 százalékát birtokló menedzsmentnek és dolgozóknak a névérték 18-szorosát kínálta.

A KITE Egyesülés Kft. taggyűlése elfogadta Guba ajánlatát azzal a feltétellel, hogy három napon belül írásos vételi ajánlatot tesz. Ehhez a vételi ügylethez nem kell a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélye, mivel a vevő magánszemély. A Nitrogénműveknek viszont szüksége van a GVH engedélyére. Bige László a Napi.hu-nak korábban úgy nyilatkozott, hogy a kérdés eldőlt, a cégcsoport többségi részvénycsomagjára szóló ajánlatukat már elfogadták, a szerződést aláírták, a vételárat letétbe helyezték.

Csányi Sándor és Bige László között már korábban feszültség alakult ki a Napi.hu szerint. A Nitrogénműveket korábban az OTP finanszírozta, de a bank felmondta a hitelszerződéseket.