A horvátok elküldenék a magyar igazgatókat

Vágólapra másolva!
Csak az igazgatóság irányíthatja az INA-t - ez lesz a horvátok fő követelése a tárgyalásokon egy zágrábi lap szerint. A horvát kormány szerint az olajipari vállalat irányítása jelenleg nincs összhangban a helyi társasági törvénnyel, ezért az ügyvezetőktől megvonnák az irányítási jogosultságokat.
Vágólapra másolva!

Csak az igazgatóság irányíthatja az INA-t - ez lesz a horvátok fő követelése a tárgyalások következő fordulóján, írja a Jutarnji list. A jövő héten esedékes találkozó témáiról még egyeztetnek a felek, de lap szerint a zágrábi kormány mindenképpen az INA irányításáról akar majd tárgyalni.

A zágrábi kormány azt kéri majd a Mol-tól, hogy a horvát olajipari vállalat irányítása a helyi törvényeknek megfelelően történjen. A lap szerint ez azt jelentené, hogy az ügyvezetőktől megvonnák az irányítási jogosultságokat, és azokat újra az INA igazgatóságának adnák.

Az INA irányításának modellje - vélik Zágrábban - ellentétes a horvát társasági törvénnyel, mert csökkentette az igazgatóság jogköreit és felelősségét, és szinte minden felhatalmazást az ügyvezetőknek adott. A horvátok szerint a Mol teljesen átvette ellenőrzést: minden döntést Budapesten hoznak vagy hagynak jóvá, és az INA a leányvállalataként működik.

A horvát kormány az INA irányításának kérdését kulcsfontosságú kérdésnek tartja, amit akkor is rendezni kell, ha a Mol a részvények eladása mellett döntene. "Nagy hiba lenne, ha a részvényeket a jelenlegi irányítási jogokkal adnák el", idézi a lap a meg nem nevezett, kormányzati forrását.