A Lufthansa központja kivonul Budapestről

Vágólapra másolva!
Bár a Lufthansa regionális vezetői kisebbíteni igyekeznek a lépés jelentőségét, komoly presztízsveszteségnek számít, hogy a Lufthansa Kelet-Európai központját januártól Bécsbe költöztetik.
Vágólapra másolva!

Januártól megszűnik Budapesten a Lufthansa regionális központja, a Kelet-Európát irányító 6-8 menedzser Bécsbe költözik – jelentette be Ofer Kisch, a német légitársaság regionális vezetője.

A magyar piacon értékesítést végző Lufthansa egység változatlan formában folytatja a munkáját.

A társaság elsősorban azzal indokolja a lépést, hogy nemrég vásárolta fel az Austrian Airlinest (AA), és így a Swiss, a Brussels Airlines és a Germanwings után a Kelet-Európában meghatározó osztrákok is az érdekkörébe kerültek. „Vannak olyan országok, ahol az AA képviseli a Lufthansát, és vannak olyanok, ahol ugyanez fordítva működik, a cégcsoport jelenléte nem volt eddig egységes, rendezett” – mondta Ofer Kisch, aki szerint ezen változtatnak most.

A menedzser szerint a költözés nincs összefüggésben a magyar politikai és gazdasági helyzettel, annak ellenére sem, hogy ezt a látszatot keltheti. Ofer Kisch igyekezett biztosítani mindenkit, hogy a gyakorlatban alig változik valami, rendszeresen látogat majd Budapestre.

A döntés komoly presztízsveszteséget jelent Magyarországnak, a Lufthansa, amely 1967 óta van jelen nálunk, 1997 óta tartotta központját Budapesten, akkoriban nagy eredménynek tekintették, hogy sikerült a németeket megnyerni az elhelyezésnek.

Jövőre visszaáll az 1997 előtti helyzet, amikor nem volt meg Budapestnek az az előnye, hogy a hálózatbővítéseknél, a járatfejlesztéseknél a helyi magyar csapat közvetlenül együtt dolgozhatott a központtal. Akkoriban Frankfurtból irányították a régiót.