Se világvége, se áfacsökkentés

Vágólapra másolva!
Megúszta a világ a gazdasági katasztrófát, Magyarországon beterjesztették a jövő évi adócsomagot, amely leginkább azzal okozott meglepetést, ami hiányzik belőle. Ez történt a gazdaságban az elmúlt héten.
Vágólapra másolva!

Nem közömbös a magyar gazdaság szempontjából sem, miként alakul az ország leggazdagabb emberének, az OTP elnök-vezérigazgatójának és Orbán Viktornak - vagy mondjuk inkább úgy, a magyar kormánynak és az OTP-nek - a kapcsolata.

Csányi - mint az MLSZ elnöke - kemény bírálatokat kapott fideszes politikusoktól is a magyar válogatott történelmien nagy gólkülönbségű veresége miatt, amit nem hagyott szó nélkül. Legkeményebben Kocsis Máténak, a Fidesz szóvivőjének vágott vissza, akit felszólított arra, ne beszéljen a fociról, hiszen "mint a Fidesz szóvivője annyi más területen tud hazudni". Csányi visszavágasait meg az érintett fideszes politikusok nem hagyták szó nélkül. Úgy tűnik, hogy a látványos adok-kapok ellenére a Csányi és Orbán közötti viszony jó. Bár Csányi kiosztott néhány fideszes politikust, mégiscsak arról számolt be, hogy bírja a miniszterelnök bizalmát. Szintén nem Csányi és a kormányzat rossz viszonyára utal az a múlt heti hír, hogy az OTP osztotta szét a jegybank növekedési hitelének 90 százalékát.

A magyar kormány és Csányi viszonyánál biztos, hogy akad hűvösebb is, például a magyar kormány és az Európai Bizottság viszonya. Három új kötelezettségszegési eljárást is indított ugyanis Magyarország ellen az Európai Bizottság. Eljárás indult Magyarország ellen egy agrárügyben, a menekültekre vonatkozó dublini konvenció szabályainak megsértése és a lízingelt autók regisztrációs adója miatt. Az agrárügy - mint utóbb kiderült - a termelőket védő "dinnyekartellt" lehetővé tevő magyar szabályozást jelenti.

A Magyarország-EU viszonyának feszültségeiről tanúskodik az a a levél is, amelyben a magyar kormány az Európai Központi Bank (EKB) bírálatára reagál. Az EKB figyelmeztette a magyar kormányt, hogy a devizahitelek forintosítása újabb óriási terhet róhat az itt működő bankokra, emiatt aztán felgyorsulhet a hitelezés visszaesése, ez pedig negatívan hatna mind a pénzügyi stabilitásra, mind a magyar gazdaság növekedésére. A magyar kormány válaszában arra hivatkozott, hogy a bankokat elmarasztaló bírósági ítéletek rávilágítanak arra, hogy számos szabálytalanság történt a devizahitelek folyósítása során

Míg mi itthon Csányi és a fideszes politikusok által produkált showra, s a kormány és az unió csatározására figyeltünk, addig a világ inkább az amerikai történéseket követte feszült figyelemmel, az Egyesült Államok politikusainak konfliktusa ugyanis olyan mesterségesen létrehozott államcsőddel fenyegetett, amelynek katasztrofális hatása lehetett volna a világ pénzügyi rendszerére. Csak az utolsó pillanatban hárították el az apokalipszist az amerikai politikusok – igaz, csak 3 hónapra. Nem következett be végül a technikai államcsőd, amerikai törvényhozók a csütörtöki határidő előtt felemelték az adósságplafont.

A kaland elég sok pénzébe került az Egyesült Államoknak, forintra átszámítva 5300 milliárdba a Standard & Poor's hitelminősítő számításai szerint, emellett aligha tett jót a világhatalom tekintélyének. A mesterséges válságot kirobbantó republikánosoknak politikailag sem fizetődött ki az akciójuk, csökkent a népszerűségük, mert a közvélemény elsősorban őket tette a válságért felelőssé.

Miután csütörtökön föllélegeztünk, hogy a gazdasági világvége elmaradt, pénteken a jövő évre vonatkozó magyar adótörvények borzolták többek kedélyét. Nem annyira - vagy nem csak - azzal, ami benne volt, hanem inkább azzal, ami kimaradt. A magyar húsiparban érdekeltek szomorúan konstatálhatták, hogy nincs szó a törvénytervezetben húsáfacsökkentésről. Nem található semmi a javaslatban a luxusáfáól sem, ami abból a szempontból mindenképp érthető, hogy a luxusáfa bevezetését az uniós szabályozás egyszerűen nem teszi lehetővé.

Ami a javaslatban fontos tételként szerepel, arra számítottunk: ilyen a hitelintézeti hozzájárulás, illetve a családi adókedvezmény kiterjesztése. Hogy, hogy nem a kis keresetűek megsegítéseként hirdetett családi kedvezmény kiterjesztésének a legnagyobb nyertesei valójában a legalább három gyereket nevelő tehetősebbek lesznek, de ez sem nevezhető meglepetésnek.