Kemény viták jöhetnek a költségvetésről

Vágólapra másolva!
Vita a jövő évi hazai költségvetésről a parlamentben, amerikai makrohírdömping, s persze rezsicsökkentés. Ez várható a jövő héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A hét nem telhet el úgy, hogy a rezsicsökkentés valamiképp ne kerüljön a hírekbe - hétfőn fogadhatják el a képviselők a rezsicsökkentés megvédéséről szóló politikai nyilatkozatot. Biztos, hogy téma lesz a közéletben a kormány már benyújtott adótörvényjavaslata, amelyből kimaradt a luxusáfa és a húsáfacsökkentés, ez utóbbi aligha van az érintett ágazat szereplőinek a kedvére. Kedden lesz a részletes vitája a parlamentben a jogi személyek átalakulásáról, egyesüléséről szétválásról szóló törvényjavaslatnak, amelyet a kormány nyújtott be.

A hét második felében a szeptember végén benyújtott 2014. évi költségvetési javaslat kerül a parlament terítékére, amely várhatóan ádáz vitákra nyújt majd lehetőséget a pártok gazdaságpolitikusai között. Borítékolható, hogy éles vita lesz arról, hogy 84 milliárdot forintot költene a kormány stadionokra jövőre, s közel 70 milliárdot közszolgálati műsorszolgáltatás támogatására, ugyanakkor továbbra is befagyasztva marad a családi pótlék, a gyes, az anyasági támogatás, a gyermeknevelési támogatás, az életkezdési támogatás, továbbá a pénzbeli és természetbeni gyermekvédelmi támogatások összege.

A viták egyik sarkalatos pontja lehet az is, hogy bár 153,4 milliárd forinttal több jut a pedagógusbérekre, ha a teljes közszférát nézzük, nem nő az alapilletmény, marad a bérbefagyasztás. A közszférában az alapilletmény 2008 január 1.óta nem változott. Bármilyen éles is lesz vita, olyan következményekkel aligha jár majd, mint az Egyesült Államokban, emiatt legalább biztosan nem kell aggódnunk.

Az Egyesült Államokban a kormányzat múlt heti újrandítása után pörög föl a gépezet, és biztos, hogy nem maradunk tengerentúli adatok nélkül: hétfőn jön ki a használt lakáseladások adata, kedden a munkanélküléiségi ráta, csütörtökön a heti új munkanélküli kérelmek és az új lakás eladások, pénteken a tartós cikkek rendelése, és a fogyasztói bizalom alakulásáról áulkodó Michigan index. Kérdés, ez utóbbi hogyan alakul, hiszen a nemrégen történt kormányzati leállás, s a mesterséges válságnak mindössze három hónapra történő emegoldása aligha növelte az amerikaiak jövőbe vetett hitét.

Márpedig az amerikai fogyasztói bizalom jelentősebb változását az egész világ megérzi. Ne legyenek kétségeink, Magyarország sem kivétel, hiába nem annyira jelentősek a közvetlen partneri kapcsolatok, az amerikai kereslet változása hatással van a német, s főként a német gazdaságon keresztül a magyar gazdaságra is.

A gazdasági adatok szerelmesei kedden esetleg a lengyel munkanélküliségi rátát figyelhetik - ezekről legalább az is elmondható, hogy nagy valószínűséggel kedvezőtlenebbek lesznek az aktuális magyar adatnál. Szerdán megismerhetjük az eurózóna fogyasztói bizalom adatát, kifejezetten jó hírre ne számítsunk. Csütörtökön Németország és az eurózóna beszerzési menedzser indexe tartogat izgalmakat az erre érzékenyeknek. Pénteken az üzleti hangulatot jelző német ifo index, s a brit növekedési adat borzolja majd a kedélyeket.