Orbán Viktor ismerőse elkerülte az állami gyámságot

Vágólapra másolva!
A Videoton futballcsapata tulajdonosának, Garancsi Istvánnak az érdekeltségébe tartozó Duna Takarék bankká alakult, így megúszta azt, hogy a takarékszövetkezeti rendszert az állam irányítása alá soroló törvény rá is kiterjessze az állami irányítást.
Vágólapra másolva!

Bank lett a Duna Takarékszövetkezetből, ezzel pedig biztossá vált, hogy kimarad a takarékszövetkezetek állami gyámság alá vonásából.

A Hvg.hu arról ír, hogy szeptember 30-án jegyezte be a cégbíróság győri székhellyel a Duna Takarék Bank Zrt.-t, amelynek jogelődje a Duna Takarék. Mint arról az Origo számolt be elsőként, a Duna Takarék Orbán Viktor kormányfő egyik ismerősének, a Videoton labdarúgócsapat tulajdonosának, Garancsi Istvánnak az érdekeltségébe tartozik. A Duna Takarék jól tud időzíteni, ugyanis nem sokkal az előtt adta be bankká való átalakulásról szóló kérelmét, hogy megjelent volna a takarékszövetkezeti rendszer átszabását célzó, a kormány által készített törvényjavaslat. A törvény a takarékszövetkezetek irányítását az állam többségi tulajdonába kerülő Integrációs Szervezet, illetve a Takarékbank gyakorolja, az eddigi tulajdonosok önállósága nagymértékben megcsappant. A törvény egy kivételt engedélyezett az állami irányítás alól: ha a takarékszövetkezet már beadta a bankká való átalakulási kérelmét a törvény elfogadása előtt, és a pénzügyi felügyelet – amely október 1-jén beolvadt a jegybankba – az átalakulást év végéig engedélyezi. A Duna Takarék pont ilyen.

Volt azonban még három szemfüles takarékszövetkezet is, de ők azt a két napot használták ki, amely akkor keletkezett, amikor az államfő visszadobta a takarékszövetkezeti törvényt, majd a parlament újra elfogadta. Ez idő közben adták be bankká való átalakulási kérelmüket. Sorsukról egyelőre nincs hír.