Vágólapra másolva!
Minden ötödik magyar felnőtt csupán egy hétig, míg további 41 százalék legfeljebb egy hónapig tudná eltartani családját tartalékaiból, ha elveszítené az állását.
Vágólapra másolva!

A Generali 1000 fős reprezentatív kutatásából kiderült, hogy jövedelmük hirtelen kiesése már rövid távon is kilátástalan anyagi helyzetbe hozná a magyar munkavállalók többségét.

A választ adók 20 százaléka legfeljebb egy hétig tudná fenntartani magát és családját, amennyiben valamilyen okból hirtelen elveszítené állását. A legtöbben – 41 százalék – legfeljebb egy hónapig tudnák finanszírozni az életüket, és a válaszadók mindössze 9 százaléka tudna megélni a tartalékaiból egy évig.

A kutatásból az is kiderült, hogy a nők és a községekben élők különösen kiszolgáltatott helyzetben vannak, hiszen mindkét csoportban 25 százalék azok aránya, akik csak néhány napra elegendő félretett pénzzel rendelkeznek.

Az állás elvesztésének hátterében gyakran valamilyen jogi érdeksérelem áll, az ennek rendezéséhez szükséges eljárási díj tovább nehezíti a munkavállalók helyzetét.

Ráadásul a munka törvénykönyvének legutóbbi módosítása után a korábbi szabályozáshoz képest jelentősen megnőtt a munkavállaló kártérítési felelőssége is. A Generali – amely munkavállalói felelősségbiztosítási termékének piacát vizsgálta – azt is kimutatta, hogy a munkavállalók 84 százaléka nincs pontosan tisztában ennek mértékével, pedig már enyhe gondatlanság esetén is komoly bajba kerülhet.

A jelenleg érvényes szabályozás értelmében ugyanis a munkáltató ilyen esetben négyhavi távolléti díjat követelhet beosztottjától, de ha a helyi kollektív szerződés úgy szabályozza, a kártérítés mértéke akár a nyolchavi távolléti díjat is elérheti.