Vágólapra másolva!
Csaknem két és fél ezer olyan cég kapott összesen 45–50 milliárd forint uniós támogatást, amely nem akarja nyilvánosságra hozni a tulajdonosi hátterét. Az állam most visszavenné tőlük a pénzt.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) 46 ezer kérdőívet küldött szét, azt kérve az uniós támogatást korábban felvevő vállalkozásoktól, hogy fedjék fel tulajdonosi hátterüket. A Magyar Nemzet beszámolója szerint 2493 cég át sem vette a kérdőívet, ellenük az NFÜ azonnal elindítja az eljárást, vagyis leállítja a kifizetéseket, és megpróbálja kamatostul visszavenni a már átutalt összeget.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikáért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek azt mondta, a mostani vizsgálatban érintett cégek 45–50 milliárd forint támogatást nyertek el.

Az NFÜ az eljárás második szakaszában azokat a cégeket szólítják majd fel a pénz visszafizetésére, akik átvették ugyan a kérdőívet, de nem válaszoltak a kérdésekre. Ezeknek a vállalkozásoknak a listája november 16-tól lesz nyilvános.

Azok a cégek is szorulhatnak, amelyek válaszoltak ugyan a kérdőívre, de tulajdonosaik nem vezethetők vissza természetes személyekre vagy nyílt részvénytársaságokra.

A pályázatok elnyerésének alapfeltétele egyébként egy nyilatkozat volt, amelyben az uniós pénzekre pályázók vállalták az átláthatósági előírásoknak való megfelelést, az NFÜ azonban nem ellenőrizte ezt.