Kiderülhet a devizahitel-csomag tartalma

Vágólapra másolva!
Végre megtudhatjuk, mit szándékozik tenni a kormány a devizahitelekkel, s 3,4 százalékra süllyedhet a magyar alapkamat. Jön a foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adat is. Ez várható a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály ígérete szerint érdemben foglalkozik a kormány a héten a devizahitel-szerződések kedvezőbbé tételével. „Az NGM időben széthúzott megoldásra tesz majd javaslatot, amely figyelembe veszi az ország reális teherviselő képességét is” – mondta korábban a miniszter. Hogy ez a megoldás pontosan milyen lesz, azt egyelőre csak találgatni lehet, a tárcavezető eddigi szavaiból úgy tűnik, egy árfolyamgáthoz hasonló megoldásról lehet szó. A hét legizgalmasabb, leginkább várt híre kétségkívül a kormány devizahitel-csomagja.

Talán kevésbé feszülten várt, de fontos hír lesz kedden a jegybank Monetáris Tanácsának kamatdöntése, amely az elemzői konszenzus szerint 0,20 százalékpontos lesz, bár egyesek ennél nagyobb enyhítést sem zárnak ki. Akad olyan elemzőház – a Bank of America-Merrill Lynch – amelyek elemzői akár a 2,5 százalékig történő enyhítést is elképzelhetőnek tartják, az általános vélekedés a 3 százalék.

Kedden jelenik meg a magyar foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adat. A munkanélküliségi ráta várhatóan 10 százalék alatti lesz, így valószínűleg a politikai nyilatkozatok, sajtóközlemények sem maradnak majd el a friss adattal kapcsolatban. Érdemes ezért talán megemlíteni, hogy figyelni kell az adatok jelentésére. Így például foglalkoztatottnak számít az is, aki az adott héten egy órát dolgozott. Az adatokat érdemes tágabb összefüggéseiben is vizsgálni, más adatokkal összevetni, hogy általános érvényű állításokat lehessen tenni a munkaerőpiacról.

Az Országgyűlésben a költségvetés vitája kedden és szerdán is folytatódik, ismereteink szerint azonban nem bővül majd a tervezet a húsáfa csökkentését, és a luxusáfa bevezetését célzó, a kormánypárti többség támogatását bíró javaslatokkal.

Az óraátállítás nem pusztán a közlekedési menetrendeket, hanem a befektetők életét is érinti némileg – úgy tűnik majd, az Egyesült Államokban a szokottnál hamarabb nyitnak a tőzsdék, s egy órával korábban jelennek meg a makroadatok. A tengerentúlon ugyanis még nem térnek át a téli időszámításra. Az európai tőzsdéken kereskedőket nem érik ilyen meglepetések, mert Európában egységesen ugyanakkor térnek át a téli időszámításra. Más meglepetések persze érhetik a befektetőt, ilyenek lehetnek például az eurózóna szerdán megjelenő bizalmi indexei - nem érdemes jó adatokat várni.

Nagyon izgalmas lehetne a szerdai FED-kamatdöntés arról, hogy marad-e „az olcsó pénz kora”, ha nem lenne mindenki biztos abban, hogy maradni fog, és a FED nem emel kamatot.

Ezért talán érdekesebbek ennél a héten megjelenő inflációs és munkanélküli adatok a tengerentúlról, illetve az eurózónából. Csütörtökön jelenik meg a magyar ipari termelői árakról szóló adat, pénteken pedig az amerikai és a brit beszerzési menedzser indexek alakulásáról érkeznek hírek.