Nyilatkozni kell az ingyenes készpénzfelvételhez

Vágólapra másolva!
Mindenkinek biztosított lesz, hogy a fizetését ingyen vehesse fel készpénzben 150 ezer forintig, azoknak is, akiknek mínuszban van a számlaegyenlegük – közölte a Fidesz szerdán, miután a parlament költségvetési bizottsága módosító indítványt nyújtott be az ingyenes készpénzfelvételt lehetővé tevő fideszes törvényjavaslathoz. Az ügyfeleknek azonban személyesen a bankban kell nyilatkozniuk, hogy melyik számlájukon szeretnék igénybe venni az ingyenes készpénzfelvételt.
Vágólapra másolva!

Mindenkinek biztosított lesz, hogy a fizetését 150 ezer forintig ingyen vehesse fel készpénzben, azoknak is, akiknek mínuszban van a számlaegyenlegük – közölte a Fidesz szerdán, miután a parlament költségvetési bizottsága módosító indítványt nyújtott be az ingyenes készpénzfelvételt lehetővé tevő fideszes törvényjavaslathoz. Az ügyfeleknek azonban személyesen a bankban kell nyilatkozniuk, hogy melyik számlájukon szeretnék igénybe venni az ingyenes készpénzfevételt.

A Fidesz szerint a módosító indítvány világossá teszi, hogy mindenkinek joga van az ingyenes készpénzfelvételhez havonta kétszer, 150 ezer forintig. A bankoknak azok számára is biztosítaniuk kell az ingyenes pénzfelvétel lehetőségét, akiknek negatív a számlaegyenlegük, minimum a munkabér erejéig. "Ennek oka, hogy csak az írható elő fogyasztói alapjogként, hogy mindenki díjmentesen juthasson hozzá a munkabéréhez a nettó átlagjövedelem mértékéig, azaz havi százötvenezer forintig" – írta közleményében a kormánypárti frakció.

Hangsúlyozták azonban, egyetlen pénzintézet sem kötelezhető arra, hogy folyószámlahitelt ingyenesen folyósítson. "Magyarul mindenki számára biztosított a fizetése ingyenes felvétele készpénzben, százötvenezer forintos határig" – közölték.

Az Országgyűlés honlapján elérhető módosító indítványban a költségvetési bizottság azt javasolja, töröljék a szövegből azt a kitételt, amely szerint "a pozitív egyenleg erejéig" teljesített készpénzfelvétel lehet ingyenes. Rögzítenék, hogy ha a havi kétszeri ingyenes felvétel részben vagy egészben negatív egyenleg terhére történik, akkor a bank az adott hónapban a fizetési számlára érkező nettó munkabér összegét – de legfeljebb 150 ezer forintot – meghaladó készpénzkifizetés vagy -felvétel azon része után számíthat fel díjat, amely meghaladja a számlára átutalt nettó bért.

Csak akkor, ha elmegy a bankba

Egy másik módosító indítványában a költségvetési bizottság azt is egyértelműsíti, hogy a javaslat szerint a forintban történő készpénzkifizetés és Magyarországon elhelyezett bankautomatából való pénzfelvétel esetén nem számolhat fel költséget a bank.

Javasolják azt is, hogy a fogyasztók személyesen a banknál tegyék meg – december 1-je és jövő év január 20-a között – írásos nyilatkozatukat arról, melyik fizetési számlájuk esetében kérik az ingyenes készpénzfelvételt. A testület indoklása szerint ez minimalizálja annak lehetőségét, hogy az ügyfelek hibásan kitöltött nyilatkozatokat küldjenek a bankoknak. Vagyis decemberben és janurban a 6,5 millió ügyfélnek el kell mennie személyesen a bankfiókba, ha szeretné az ingyenes pénzfelvételt a jövőben.