Kiszélesítették az árfolyamgátat

Vágólapra másolva!
A kilakoltatási moratóriumot április 30-ig hosszabbították meg.
Vágólapra másolva!

A parlament nagy többséggel, kivételes sürgős eljárásban fogadta el a devizahitelesek segítésére hétfőn beterjesztett indítványt.

E szerint a kilakoltatási moratórium április 30-áig meghosszabbodik.

A már működő árfolyamgát pedig azok számára is hozzáférhetővé válik, akik eddig nem léphettek be. Eltörölték ugyanis azt a feltételt, hogy a rögzített árfolyamon való törlesztést igénylő adós fizetési késedelme nem haladhatja meg a 90 napot, hogy a kölcsön folyósításkor alkalmazott árfolyamon számított összege nem lehet több húszmillió forintnál, illetve hogy a hiteladós nem állhat fizetéskönnyítő program hatálya alatt.

A zárószavazás előtt még beépítettek egy módosítást a törvénybe. Arra ösztönzik a bankokat, hogy a régebb óta tartozó adósok tartozásának egy részét engedjék el. A 90 napon túli tartozást felhalmozott devizaadós ha belép az árfolyamgátba, az állam csak akkor vállal biztosítékot, kezességet a gyűjtőszámlán gyülemlő tartozásra, ha a bank elenged némi adósságot. Az elengedett tartozás után a fennmaradó adósság a hitel fedezeteként szolgáló ingatlan értékének maxiumum 95 százaléka lehet, ekkor vállal kezességet az állam.

Az árfolyamgát kiszélesítéséről szóló cikkünket itt olvashatja.