41 százalékkal is csökkenhet a havi törlesztő

Vágólapra másolva!
Mivel mostantól a 90 napon túli késéssel törlesztők is beléphetnek az árfolyamgát rendszerébe, a bankok pedig elengedhetik a tartozás egy részét, egy átlagos hitellel rendelkező adós esetében havi 28 ezer forinttal, 41 százalékkal is csökkenhet a törlesztő részlet - számolta ki a Bankmonitor.
Vágólapra másolva!

A Parlament hétfőn megszavazta az árfolyamgát kiszélesítéséről szóló törvényt, és amely így minden devizában eladósodott lakáshiteles számára elérhető lesz, és tartalmaz egy olyan új elemet, amely sok esetben az adósság részleges elengedéséhez vezethet.

Az árfolyamgát konstrukciója már jól ismert az adósok számára, de eddig csak az erre jogosultak közel fele használta ki annak előnyeit. Az egyik legszigorúbb korlát az volt, hogy nem lehetett 90 napnál régebbi fizetési elmaradása az adósnak, így pont a jelentős nehézségekkel rendelkezők számára nem segített az alacsonyabb árfolyamon való törlesztés lehetősége.

A parlamenti döntés következtében most a hosszabb elmaradással rendelkezők is igénybe vehetik az árfolyamgátat, ráadásul a kormány bizonyos garanciát vállal azon hitelfelvevők tartozásainak egy részére, akik számára a bankok elengedik a tartozásukat az ingatlan értékének 95 százalékáig. (A svájci frank értékének jelentős emelkedése miatt a bajban lévő adósok többségénél az aktuális hiteltartozás meghaladja az ingatlan értékét). A hitel részleges elengedése után az adósoknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük.

Természetesen kérdés, hogy a bankok mennyire élnek majd a részleges hitel-elengedés lehetőségével, de a Bankmonitor.hu elemzői úgy látják, hogy a bankok lényegesen több intézkedést hajlandóak meghozni az adós fizetőképességének helyreállításához, mint azt az átlagos kívülálló elsőre gondolná. "Nincs nagyobb veszteség ugyanis egy bank számára egy nem fizető adósnál, egy nem működő hitelnél" - érvelnek az elemzők.

Mit jelent ez havonta?

Ha egy hitelfelvevő vásárolt egy 6,6 millió forintos ingatlant 2007-ben, és ehhez 6 millió forint svájci frank alapú hitelt vett fel, akkor a forint gyengülése miatt jelenleg 7,6 millió forrint tartozása van a korábbi törlesztések ellenére is. Azaz a hitel értéke meghaladja az ingatlan értékét. Ez a példa jól szemlélteti az átlagos fizetésképtelen adós esetét, akár 15-25 százalékkal is meghaladhatja a hitel értéke az ingatlanét, ami önmagában is sokkoló az adós számára.

A Bankmonitor számítása szerint az adós havi törlesztő részlete eredetileg 45 ezer forint volt, mely az árfolyamgyengülés hatására 72 ezer forintig nőtt. A részleges adósság-elengedés (mínusz 9400 forint) és a 180 forintos svájci frank árfolyamon történő fizetés (mínusz 18 700 forint) lehetőségéből adódóan a törlesztő részlet 44 ezer forintra csökkenhet, ez gyakorlatilag megegyezik az eredeti törlesztő részlettel.

Összességében tehát 41 százalékos, 28 ezer forintos csökkenés következik be, ami hatalmas segítség lehet, ha az adós nem vesztette el az állását.