Varga nem állja Bokros szúrós szemét

német-magyar kereskedelmi kamara, Bokros Lajos
Vágólapra másolva!
Varga, Bokros, Járai, Veres – jelenlegi és volt pénzügyminiszterek adtak elő a Német–Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ülésén, ami ritka alkalmat adott egy-két élő odaszúrásra.
Vágólapra másolva!

Ritka az olyan konferencia, ahol ellenkező politikai oldalon állók ütköztethetik véleményüket. Még ritkább, hogy a magas pozícióban lévők meghallgatják egymást, a nagynevű előadók, például aktuális vagy volt miniszterek gyakran elhagyják a helyszínt az előadásuk után. A Német–Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara csütörtöki konferenciája azonban ebből a szempontból ritkaságnak számít.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nem hagyta el a termet, legalábbis Bokros Lajos és Járai Zsigmond előadása alatt, így módja volt meghallgatni Bokros korábbi pénzügyminisztert. Az ellenzéki koalícióhoz csatlakozni vágyó Bokros kritikusan beszélt a jelenlegi és az előző kormányok gazdaságpolitikájáról.

A pódiumon álló Bokros a tőle két-három méterre, az első sorban ülő Varga Mihály szemébe mondta, hogy a magánnyugdíjpénztárak államosítása óta megszűnt a tulajdonjog szentsége. Varga erre ingatta a fejét, ezzel jelezve, hogy nem ért egyet. Bokros látta ezt, és azzal nyomatékosította a mondandóját, hogy „ezt nem én mondom, hanem a felmérések bizonyítják” – és mutogatta a Világgazdasági Fórum legfrissebb versenyképességi rangsorát, amely szerint Magyarország egyik gyenge pontja a befektetővédelem.

Bokros Lajos előad a Német-magyar kereskedelmi kamara ülésén Forrás: MTI/Soós Lajos

A következő előadó, a kormányhoz közelebb álló Járai Zsigmond az egy simogatás, egy pofon eszközével kritizálta a kormányt. Alapvetően pozitívan értékelte az Orbán-kormány tevékenységét, olyanokat állítva, hogy „beérik a fordulat”, „a gazdasági teljesítmény elismerésre méltó”, „saját hajánál fogva húzza ki magát az ország”, mégsem volt rest borús képet festeni.

A volt jegybankelnök és volt pénzügyminiszter azt mondta, hogy jó célokat tűzött ki a kormány, de azokat konfliktusos módon valósította meg. Annyira, hogy gyakran a konfliktus elvitte az eredményt. Egy ábrát mutatott, amely 2004 és 2017 között mutatja a tényleges és becsült gazdasági növekedést Magyarországon és a közép-európai régióban. Eszerint Magyarország alaposan lemaradt, ez Járai szerint azt jelenti, hogy „ha úgy teljesítettünk volna, mint a kelet-európai átlag, akkor 30 százalékkal jobban élnénk”. Hogy nem csak dicsérni tudja a kormányt, azzal bizonyította, hogy „reméljük, hogy lehet lefaragni a hátrányból, de valószínűbb, hogy folytatódik a leszakadás”.

Veres János szocialista pénzügyminiszternek már nem volt módja Varga Mihály szemébe mondani a véleményét, így maradt neki Járai, aki Veres minisztersége alatt 2007-ig a jegybank elnöke volt. Veres a mosolyogva kritizáló stílust választotta. Megdicsérte Járait, hogy beépítette a beruházási ráta esését az előadásába – ez viszont egy olyan rossz adat, hogy inkább egy fricska volt a kormánybarát ex-jegybankelnöknek.