Szüljön sokat, és gazdagodjon meg – Ilyen változásokat hoz a Gyed Extra

Vágólapra másolva!
Több gyerekért még több pénz, gyed a felsőoktatásban tanulóknak és a dolgozó kismamák támogatása - nagyjából ezeket tartalmazza a kormány új, Gyed Extra nevű intézkedéscsomagja. 2014-től még jobb buli lesz a gyerekvállalás Magyarországon, de vajon elég-e ez ahhoz, hogy végre gyarapodni kezdjen a magyar lakosság?
Vágólapra másolva!

Döntött a kormány, 2014-ben jön a Gyed Extra. Ha a program mind a négy pillére megvalósul, sokkal jobban megéri majd szülni, mint az utóbbi években bármikor. Nem lesz kismama, aki ne kapna többet, de természetesen most is a magasabb jövedelműek járnak legjobban. A kormány számításai szerint 65 ezer embert érint a csomag, a jövő évi költségvetésben pedig 18,6 milliárdnyi mínuszt jelent, erre jön még a kiterjesztett adó- és járulékkedvezmény-rendszer 50 milliárdja. A két csomag együtt tehát majd’ 70 milliárddal dobja meg a magyar családokat.

1. pillér – Vissza a munkába!

A program első pillére, hogy a fiatal anyáknak újra engedélyezik, hogy gyermekük egyéves korától visszatérjenek munkahelyükre, akár teljes munkaidőben, miközben továbbra is jár nekik a gyes és a gyed. Ez a lehetőség korábban is adott volt, 2011-ben azonban a kormány – komoly vitákat kiváltva ezzel a nők szerepéről – előírta, hogy gyes mellett a gyermek 1 éves korától csak maximum 30 órát dolgozhat a kismama, gyed pedig jelenleg egyáltalán nem jár, ha az anya keresőtevékenységet folytat.

Révész Máriusz a népesedési munkacsoport vezetője Forrás: MTI/Földi Imre

2. pillér – Vagy szüljön még!

Nem kell azonban feltétlenül visszamenni dolgozni, ha egyéves az első gyerek, ha a kismama még egy gyereket szül, azzal is jobban jár, mint eddig. 2014-től ugyanis egyszerűen a gyerekek számával szorzódik a gyes és a gyed a jogosultsági időszakban, tehát két gyerekért kétszer annyi pénz jár. Eddig ez csak ikreknél volt így, de ha például egy éven belül két gyerek születik, akkor nem.

3. pillér – Vagy tanuljon és szüljön!

A harmadik pillér a felsőoktatásban tanulók gyedjogosultsága. Keresőtevékenységet nem folytató diákok eddig csak gyest kaphattak, ez pedig a mindenkori legalacsonyabb öregségi nyugdíjnak felel meg, azaz jelenleg 28 500 forint. A felsőoktatásban alapképzésben tanulók esetében viszont 2014-től erre jönne a gyed, melynek összegét úgy számolják ki, mintha a kismama minimálbéres foglalkoztatott lenne. Ez nagyjából havi ötvenezres juttatást jelent gyerekenként. Viszont ha az anya mesterképzésben vagy doktori képzésben vesz részt, a diplomás bérminimum alapján jár neki a gyed, ami már havi 59 ezer forintot hoz.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Eric Feferberg

4. pillér – Szüljön sokat, és dolgozzon adókedvezménnyel!

A negyedik pillér a három- vagy többgyerekes anyák számára terjeszti ki a munkavédelmi akciótervben már meglévő hároméves szociális hozzájárulási adókedvezményt két évvel. A negyedik és ötödik évben így munkáltatójuk csak az utánuk járó adó felét fizeti (előtte semmit).

De mire elég ez?

Az jól látszik, hogy ezzel az intézkedéscsomaggal a kormány célja, hogy a tanult, dolgozó középosztály gyerekvállalási kedvét növelje, és ösztönözze a kismamákat arra, hogy akár rövid időn belül többször szüljenek, viszont kérdéses, hogy a kabinet eléri-e célját.

A legdrasztikusabb változásokat a Gyed Extra program második és a harmadik pillére, azaz a juttatások halmozhatóvá tétele és a diákgyed hozza. Előbbi minden olyan kismamának segít, aki 3 éven belül egynél több gyereket szül, de mivel nincs plafon, előfordulhatnak olyan esetek is, hogy ha egy kiugróan magas jövedelmű anya többször szül. vagy ikreknek ad életet, akár több százezer forintos juttatást is kaphat.

A diákgyed megítélése már érdekesebb ugyanis valószínűsíthető, hogy pusztán emiatt egy hallgató sem dönt majd a gyerekvállalás mellett, hiszen a legtöbb felsőoktatásban tanuló értelemszerűen abban reménykedik, hogy az egyetemről vagy főiskoláról kikerülve a minimálbérnél azért többet fog keresni. Ha pedig ezzel a magasabb keresettel dolgozik másfél évet, gyede úgyis magasabb lesz, mint amit egyetemistaként kapott volna. Ez az intézkedés inkább azoknak segíthet elkerülni a szegénységi csapdát, akik egyetemistaként úgy esnek teherbe, hogy nem terveztek gyermeket.