Januári káosszal riogatnak a kereskedők

Vágólapra másolva!
Bezáró üzletek, elbocsátott alkalmazottak, leálló gyártás - az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint ezzel jár majd, ha a hatóság tényleg szankcionálni kezdi a jövő év elejétől az online kasszák hiányát. Nincs elég idő és alkatrész az átálláshoz.
Vágólapra másolva!

Januárban bezár a szolgáltatóipar, aki vásárolni akar, még idén tegye meg! - ezzel a címmel adott ki vasárnap közleményt az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ), az online pénztárgépek szabályozásának elhibázottságára figyelmeztetve.

"A vásárlók sok lehúzott redőnnyel találkoznak majd jövőre, sok alkalmazottat kényszerszabadságra kell küldeni (vagy éppen elbocsájtani), a gyártók pedig leállíthatják a beszállítást. Nem is rövid időre" - jósolja a kereskedők érdekképviselete.

A szervezet szerint részben az elengedhetetlen műszaki, informatikai tervezések, fejlesztések időigénye, részben alkatrészhiány miatt tarthatatlanok a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által kezdeményezett határidők az online kasszákra való átállásra.

Mivel az NGM javaslata alapján az üzlethelységének bezárására számíthat az az adózó, amely nem rendelkezik az előírt határidőre új online pénztárgéppel, valószínű, hogy kereskedők, vendéglátósok mellett számos a gyógyszertár és szálloda is felfüggeszti a tevékenységét január 1-jétől - írja az OKSZ.

"Az adóhatóságnak könnyű feladata lesz az ellenőrzés, hiszen saját számítógépes rendszerében, saját irodájában csak meg kell néznie, melyik vállalkozás pénztárgépe van bekötve január 1-jén, a többinek pedig csak ki kell postáznia az elmarasztaló határozatot" - áll a közleményben.

Az online pénztárgépek engedélyezése körüli hercehurcáról bővebben itt írtunk.