Január 20-ig kell nyilatkozni

Vágólapra másolva!
Aki kicsúszik a határidőből, az csak márciustól vehet fel készpénzt díjmentesen.
Vágólapra másolva!

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője közölte, hogy Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordul annak érdekében, hogy a Kormányzati Információs Központ mindent tegyen meg azért, hogy ezen időszak alatt minden fogyasztó értesüljön erről a lehetőségről. Arról is tájékoztatást kap a lakosság, hogy milyen nyilatkozaton kell megjelölnie azt a számlát, amelyről havonta kétszer, összesen 150 ezer forintig vehetne fel pénzt díjmentesen.

Nyilatkozni személyesen vagy netbankon keresztül lehet majd. A Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) november 25-ig rendeletet kell hozni, amely szabályozza a nyilatkozat formáját.
Aki elmulasztja a január 20-i határidőt, az március 1-jétől vehet fel ingyen készpénzt, mivel „a határidő folyamatos".

A bankoknak módosítaniuk kell az ügyfeleikkel kötött szerződést, és el kell végezniük a törvény végrehajtásához szükséges informatikai fejlesztéseket

Aki visszaél ezzel a fogyasztói joggal, annál a bank jogosult lesz arra, hogy a felmerült költségeit utólag érvényesítse.

Rogán Antal elmondta, hogy akinek fogyasztási hitele van, az is élhet az ingyenes készpénzfelvétellel, de csak a számlájára érkező rendszeres pénzbeli kifizetés (jövedelem, nyugdíj, szociális ellátás) összegéig.

Ha valaki több banknál is lead nyilatkozatot, azt a központi adós-nyilvántartási rendszer alapján a bankok szűrhetik ki. A részletszabályokat az NGM alakítja ki a következő év közepéig, a rendszer felállítása után összesítik az információkat, és ki fog derülni, ha valaki visszaélt a rendszerrel.

Rogán Antal rögzítette: ha a bank számlavezetési díjat akar emelni az ingyenes készpénzfelvétel miatt, annak a pénzintézet számára súlyos következményei lesznek.