Széles Gábornak kellett még egy csillag

széles gábor, zalacsány, Batthyány Kastélyszálló, csillagok
Vágólapra másolva!
Május óta valamikor ugrott egy kategóriát az egyik leggazdagabb magyar nagyvállalkozó tavaly vásárolt zalacsányi kastélyhotelének besorolása. A szállodaszövetség nem tud arról, hogy az üzemeltető magasabb minősítést kért volna, a jelek szerint pusztán annyi történt, hogy Széles Gábor letelefonált. 
Vágólapra másolva!

Honlapján, Facebook-oldalán és a friss képek tanúsága szerint a homlokzatán is négycsillagos hotelként hirdeti magát Széles Gábor nagyvállalkozó zalacsányi wellnesshotele, a Batthyány Kastélyszálló. A szálloda azonban sohasem szerezte meg az ehhez szükséges minősítést - tudta meg az Origo.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége honlapján a hotel háromcsillagosként szerepel. Érdeklődésünkre a szövetségnél megerősítették, hogy a nemzetközi Hotelstars Union rendszer részeként működő minősítő rendszerben a Batthyány Kastélyszálló nem kezdeményezett új eljárást azóta, hogy 2011 novemberében megkapta a háromcsillagos superior besorolást.

A Batthyány-kastélyszálló egy 2005-ös képen Forrás: MTI/Friedmann Endre

A Hotelstars magyar honlapján olvasható ismertető szerint a minősített szállodák védjegyet kapnak, mely tanúsítja, hogy a szolgáltatások minősítése előre meghatározott szakmai szempontrendszer alapján történik. Négy évre szóló védjegyhasználati szerződést kötnek a szövetséggel, ami jogi kötelezettségvállalást jelent.

A cikk után jött a telefon

A szövetségnek nincs információja arról, hogy a Balatontól nem messze lévő szállodának mikor és miért lett eggyel több csillaga, az internetes keresésekből pedig úgy tűnik, hogy tavasszal még beérte hárommal, egyes szállásfoglaló oldalakon ma is így szerepel.

Egy volt alkalmazott állítása szerint az után került föl a negyedik csillag, hogy május 19-én megjelent egy cikk az Indexen "Széles Gábor egy háromcsillagos szállóban fogadta a dubaji sejket" címmel. Horváth Roland, a hotel volt igazgatóhelyettese szerint Széles Gábor személyesen telefonált, és utasította a vezetőséget, hogy "tegyenek ki még egy csillagot".

"Nekem kellett elmennem az új csillagért, és ki is tettük, hiába érveltem azzal, hogy egy ilyen változáshoz a szolgáltatások javításának is kapcsolódnia kellene" – mondta az Origónak Horváth Roland, aki egyébként nemrég munkaügyi pert indított a szállodát üzemeltető SGH Vagyonkezelő Kft. ellen, mert állítása szerint szeptemberben indoklás nélkül elbocsátották.

Arab golfozókra számít

Széles Gábor tavaly év végén vásárolta meg az egykori Batthyány-kastélyban évek óta működő szállót, a mellette álló kúriát és több száz hektárnyi földterületet a környéken. Az elsősorban gyáriparosként ismert milliárdosnak - aki a Népszabadság gazdag magyarokról szóló legfrissebb rangsorában 64 milliárdos becsült vagyonával a 9. legtehetősebb ember az országban - korábban nem volt tapasztalata az idegenforgalom területén, mégis nagy tervei vannak a környéken.

Az üzletember nemrég bejelentette, hogy egy 80 milliárd forint értékű projektet tervez Zalacsányba, golfpályával, hotellal, termálfürdővel, 400 férőhelyes villaparkkal (a hotelt ötcsillagosnak szánja). Mint a tulajdonában álló Magyar Hírlapnak szeptemberben adott interjújából kiderül, egyebek mellett abban bízik, hogy a gazdag arabok jachtjaikkal felhajóznak az Adrián Punatig, és onnan repülővel csak egy óra a nem messze lévő sármelléki reptér.

Egy engedéllyel volt már baj

A kastélyszállóval május elején is bekerült a hírekbe, a Népszabadság írta meg, hogy a szomszédos villaparkkal osztatlan közös tulajdonú telken fekvő kastélyparkban Széles felhúzatott egy kerítést, ami ellen a szomszédok tiltakoztak. Kiderült, hogy – műemléki ingatlanról lévén szó – a kerítésépítés illegális volt, mert nem kértek hozzá örökségvédelmi engedélyt. A kerítés később fennmaradási engedélyt kapott, az üzemeltető cég pedig bírságot.

Információink szerint nem ez volt az egyetlen átalakítás az utóbbi egy évben, épült a kerti medence mellé egy büféépület is. Megkérdeztük a szálloda igazgatóját, Kultsár-Vitos Virágot, hogy erre és a decemberre tervezett felújításra volt-e, illetve van-e örökségvédelmi engedély. Arról is érdeklődtünk, hogy minősítés hiányában mi indokolta a negyedik csillag kihelyezését, választ a cikkünk megjelenéséig nem kaptunk.

Széles Gábor a cikk megjelenése után közleményt adott ki az MTI-n keresztül, amelyben azt írta, pert indít az Origo ellen. Széles azt állította, hogy Horváth Roland nem volt igazgató-helyettes a szállodában, és más igazgatói beosztásban sem volt, munkaviszonya közös megegyezéssel szűnt meg. Széles - közleménye szerint - nem tud munkaügyi perről sem. A vállalkozó szerint a szálloda minősítésének növelését a fejlesztések alapozták meg, de a negyedik csillag kihelyezésének körülményeiről nem közölt információt.