A magyarok a hiteleik harmadát nem fizetik rendesen

Vágólapra másolva!
Újabb csúcsra ért a bedőlt hitelek aránya, miközben a devizahiteles mentőcsomagra vár a lakosság. Közben a hitel értéke egyre nagyobb a lakás értékéhez képest.
Vágólapra másolva!

Új csúcsra emelkedett a bedőlt hitelek aránya, amely a Portfolió szerint visszavezethető a devizahiteles csomaggal kapcsolatos várakozásra.

A jegybank pénteken nyilvánosságra hozott adatai szerint 90 napon túli tartozásba csúszott a lakossági hitelek 18,5 százaléka, és további 15,4 százalék van 90 napnál nem hosszabb késésben - vagyis a hitelek harmadát nem fizetik úgy, ahogy a szerződésben lefixálták.

A Portfolió azt írta, korábban a kisebb összegű, de fedezetlen (jellemzően fogyasztási célú) hiteleknél volt magas a nem teljesítés aránya, de mára átalakult a bedőlések sorrendje. A magasabb jelzáloghitelek nem teljesítési aránya 18,9 százalék, vagyis már nagyobb mint a fedezetlen hiteleké (16,5 százalék).

Nem csak a bedőlésekkel van a gond, hanem azzal is, hogy egyre magasabb a 90 napon túli késedelembe csúszott lakáshitelek értéke ahhoz képest, hogy a lakás maga mennyit ér.