Jogász-csúcstalálkozó a devizahitelesek ügyében

Vágólapra másolva!
Kerekasztal-megbeszélést tartanak Navracsics Tibor igazságügyi és közigazgatási miniszter részvételével, ahol a Kúria, a bírói hivatal, és az ügyvédi kamara elnöke, a legfőbb ügyész és az alapjogi biztos is ott lesz.
Vágólapra másolva!

A devizahitelekről rendeznek ma, kedden kerekasztal-megbeszélést Budapesten, az egyórásra tervezett eszmecsere után Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter tart sajtótájékoztatót.

A Népszabadság értesülése szerint a konzultációt Navracsics Tibor kezdeményezte a devizahiteles probléma jogi megoldása érdekében. A lap információja szerint az egyeztetésre Darák Péter, a Kúria elnöke, Polt Péter legfőbb ügyész, Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, valamint Székely László alapjogi biztos kapott meghívást.

A kormány pár hete egy részmegoldást hozott a hónapokkal ezelőtt bedobott devizahiteles-mentésben. Kiszélesítették az árfolyamgátat, így már a 90 napnál régebb óta tartozó devizahitelesek is beléphetnek az árfolyamgátba, a bankokat pedig ösztönzik arra, hogy a lakás értékét meghaladó tartozás egy részét elengedjék. A kormány ezzel időt nyert, miközben közölték, hogy a végső megoldást attól teszik függővé, hogy a Kúria hozzon jogegységi döntést a devizahitelezés kérdésében. Hogy mikor születik meg a Kúria döntése, arról ellentmondásos információk láttak napvilágot. Lehet, hogy már ebben a hónapban, de lehet, hogy csak hónapok múlva várható ilyen.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) nemrég több jogszabály-módosítási javaslatot tett a devizahitel-szerződéseket érintő peres ügyekkel összefüggésben. A tervezett módosítás szerint "a fogyasztói szerződés részévé váló tisztességtelen szerződési feltétel érvénytelensége tárgyában" indított perekben a felperes lakóhelye alapozná meg a bíróság illetékességét. Így a devizahitel-szerződésből eredő perek arányosan oszlanának meg a bíróságok között.

Közölték azt is, az OBH - a Kúriával egyeztetve - jogszabály-módosítási javaslatot terjesztett elő a felülvizsgálati eljárás szabályainak módosítására, úgy, hogy valamennyi, értékhatár alatti vagyonjogi ügyben lehetőség legyen a Kúria eljárására, ha közérdeket szolgál a kis pertárgyértékű ügy. Fontosnak tartják a joggyakorlat egységesítését a devizahiteles perek esetében. Ehhez pedig szükséges, hogy a Kúriához eljuthassanak azok az ítéletek, amelyek alapján jogegységi eljárás folytatható le. Az OBH továbbá javasolta azt is, hogy a feleknek a keresetlevél benyújtását követően a bíró által előírt kötelező, előre meghatározott formula szerinti egyeztetést kelljen lefolytatniuk.

Közölték, az OBH ezen felül adatszolgáltatásra hívta fel a bíróságokat, mert ugyan a devizahiteles ügyekben született jogerős döntések elemzése a Kúria Polgári Kollégiumának a feladata, a hivatal a beszerzett adatok továbbításával is igyekszik ezt segíteni.