Vígan, nagy luxusban élnek a nagy adócsalók

Vágólapra másolva!
Az adócsaló hálózatok szervezői nagy jólétben élnek, pár év alatt pazar házakat húznak fel, luxusutakra fizetnek be, ezt a revizorok is látják, de igazán nem történik semmi, panaszkodott már két éve Rogán Antalnak és a Matolcsy György vezette nemzetgazdasági tárcának az áfacsalást és az adóhivatali tétlenséget megelégelő volt adóellenőr.
Vágólapra másolva!

A gigantikus áfacsalásról és az ahhoz asszisztáló adóhivatalról kitálaló volt adóellenőr, Horváth András már két éve hosszú levélben figyelmeztette a kormányoldalon azokat, akiket képesnek tartott arra, hogy lépjenek az ügyben, de megkeresésének alig lett valami hatása.

Horváth András 2011 novemberében írt levelet Rogán Antalnak, a Fidesz mostani frakcióvezetőjének, aki már akkor is a parlament gazdasági bizottságának elnöke volt, és a kormánypárt egyik erős embere gazdasági ügyekben. A levelet megkapta a Nemzetgazdasági Minisztérium is, amelynek akkor Matolcsy György volt a vezetője. Az adóhivataltól nemrég kilépett adóellenőr az Indexnek adott múlt heti interjúban azt mondta, hogy Rogánnal beszélt is, és utána indult vizsgálat az adóhivatalban, de annak nem lett érdemi eredménye.

A két éve keltezett levelet az Átlátszó.hu hozta nyilvánosságra.

Abban azt írja a revizor, hogy szerény becslések szerint is százmilliárd forinttal lopják meg az adócsalók az államot, az adófizetőket. A gabona- és olajosmag-kereskedelem területén különösen nagy az áfacsalások aránya állítása szerint.

Az adóelkerülésre specializálódott, olykor szervezői feladatot ellátó személyek jólétben élnek. Néhány év alatt „pazar kivitelezésű családi házakat építenek, nagy értékű autókat vásárolnak, luxusutakra fizetnek be. Revíziós tapasztalat, hogy az adóelkerülést segítő tevékenység az abban részt vevők körében mára már természetessé és rizikómentessé vált, s ha kizárólag csak számlázó és pénztovábbító tevékenységük eredményeként az adóhatóság jogkövetkezményeket állapít meg, ők újabb és újabb cégeket alapítva, esetleg további személyeket is bevonva folytatják ugyanazt, mint addig.”

Azért, hogy ez megtörténhet, az adóhivatalt is hibáztatja az adóellenőr, aki javaslatokat is tesz a probléma kezelésére. Mint írja, „a fenti állapotok kialakulása a NAV bizonyos területeken tapasztalható helytelen ellenőrzési gyakorlatára, a kiválasztási rendszer problémáira, a tapasztalt személyi állomány évek óta tartó fokozatos leépülésére és a belső fluktuációra, valamint a bürokratikus terhek indokolatlan megnövekedésére vezethető vissza.”

Vádja szerint egyes kivételezett körhöz tartozó társaságoknál az adóhivatal nem végez érdemi ellenőrzést. „A kiemelt adózók adóügyeinek fenti módon történő kezelése (az ellenőrzések visszatartó erejének a hiánya) miatt mára rendkívül elfajult a helyzet: a multi nagykereskedők beszállítói hálózatában milliárdos számlagyárak tömege működik, így a láncolatok csúcsán állók korábban soha meg nem fizetett ÁFA összegeket helyeznek levonásba és/vagy igényelnek vissza.”

Horváth András másfél hete állt a nyilvánosság elé. Utána a kormányzat a hivatalos közlés szerint egy hétvége alatt átvilágította az egész adóhivatalt, és nem talált semmi problémát, a NAV pedig feljelentést fontolgat Horváth András ellen. Az egykori revizor az ügyészségen feljelentést tett, de meg nem erősített hírek szerint az ügyészség nem indított nyomozást, hanem feljelentéskiegészítést kért. A Levegő Munkacsoport által felkarolt Horváth mellé az LMP is odaállt, performanszot rendezett a NAV kiemelt adózók igazgatóságának budapesti, Dob utcai épülete előtt, a héten péntekre pedig tüntetést szerveznek, parlamenti vizsgálóbizottság felállítását akarták elérni, de a kormányoldal és az MSZP ellenállásán elbukni látszik a kezdeményezés.