Matolcsy nemet mondana, ha Orbán felhívná egy kéréssel

Vágólapra másolva!
A jegybank teljesen független a kormánytól, így Orbán hívására is nemet mondana Matolcsy György elnök.
Vágólapra másolva!

"A jegybank teljesen, 100 százalékban független a kormánytól" - Matolcsy György jegybankelnök így cáfolta, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikájába a kormánynak beleszólása lenne. A volt nemzetgazdasági miniszter az amerikai CNBC-nek adott interjút, az első külföldi adónak azóta, hogy jegybankelnök lett.

Matolcsy szerint a kormánynak azért nem lehet beleszólása a független jegybanki működésbe, mert az MNB egyetlen célja, hogy elérje a középtávú inflációs célt (ez ma 3 százalék). "Ha a miniszterelnök felhívná, hogy több lazítást kér, akkor ön nemet mondana?" - tette fel a kérdést a CNBC riportere. Matolcsy erre azt mondta: "ki van zárva", hozzátéve, hogy eddig se volt ilyen, és ezután sem lesz.

Azért azt nem állta meg, hogy a jegybank együttműködő oldalát is megmutassa. Matolcsy szerint az MNB a kormány "stratégiai partnere", úgy, ahogy a stratégiai partnere az Európai Központi Banknak is. Nem csak a kormánytól független a jegybank - mondta még az elnök. Szerinte a nemzetközi pénzügyi lobbitól sem függenek.

Matolcsy elmondta, hogy nyolc nagybank van Magyarországon, főleg külföldi tulajdonban, és nekik veszteségeik vannak, mert a kormány "unortodox politikát vezetett be 2010-ben". Ez egyrészt terhet jelentett a bankoknak, de másik oldalról így sikerült megőrizni a politikai stabilitást.