Az NGM is elhatárolódott a „századvéges” tanulmánytól

Vágólapra másolva!
A minisztérium szerint nem a gazdagoknak kedvez az egykulcsos adó.
Vágólapra másolva!

Orbán Gábor adó- és pénzügyekért felelős államtitkár élesen szembement annak a tanulmánynak a következtetéseivel, amelyet Virovácz Péter és Tóth G. Csaba jegyzett a minap megjelent Pénzügyi Szemlében.

Míg a kutatók – több korábbi elemzéssel összhangban – arra a következtetésre jutottak, hogy az egykulcsos adó bevezetése a magas jövedelműeknek kedvezett, a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint ez nem igaz.

Orbán Gábor szerint a tanulmány módszertana eleve hibás, mert a személyi jövedelemadó bevallások szerint vizsgálja a jövedelmi viszonyokat. Vagyis csak személyekben és nem családokban gondolkozik.

Nem veszi figyelembe, hogy a minimálbérre bejelentett munkavállalók a valóságban gyakran nem a legszegényebb rétegeket képviselik, mert második vagy harmadik jövedelmi forrást takarnak. „Az adóbevételek 60 százalékát most is a legmagasabb jövedelmű 20 százalék fizeti be, nem ebben van az adóreform hatása” – mondta az államtitkár.

Szerinte a kérdést sokkal komplexebben kell megközelíteni ahhoz, hogy a valósághoz hű képet kapjunk, a szerzők nem vették például figyelembe a munkavédelmi akcióterv intézkedéseit sem.

Az adórendszer változtatásai a minisztérium számításai szerint összességében évi 500 milliárd forintot hagytak az adófizetők zsebében, ami segíti a belső kereslet növekedését.

A tanulmány szerzői szerint egyébként az állam adóbevételei évente 444 milliárd forinttal csökkentek.

Az ügy pikantériája, hogy Virovácz Péter a döntően kormányközeli álláspontot képviselő Századvég Gazdaságkutató munkatársa. Munkaadója azonban elhatárolódott a tanulmánytól, azt közölte, hogy az elemzés nem a Gazdaságkutató álláspontját tükrözi.