Orbán: Évtizedekre vagyunk az eurócsatlakozástól

Vágólapra másolva!
A közös pénz bevezetésének a feltétele az is, hogy az euró kitartson addig – mondta a miniszterelnök Tokióban.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök szerint nem években, hanem évtizedben vagy évtizedekben kell gondolkodni a magyar eurócsatlakozásról. Orbán Viktor ezt Japánban, a tokiói Dzsószai Egyetemen tartott csütörtöki előadásán mondta a magyar eurócsatlakozás dátumát firtató kérdésre. A miniszterelenök hozzátette: van még egy feltétele a közös pénz bevezetésének, jelesül, hogy az euró kitartson addig. Hangsúlyozta azt is, hogy a magyar kormány az elmúlt három évben nem tudott volna innovatív, unortodox lépéseket tenni, ha Magyarország tagja lett volna az eurózónának. Orbán Viktor felelevenítette az övezet déli tagállamainak példáját, amelyek szerinte túl korán csatlakoztak a közös pénzt használó országokhoz.

Orbán Viktor hivatalos látogatáson tartózkodik Japánban. A Dzsószai Egyetemen Magyarország és Európa egy változó világban címmel tartott angol nyelvű előadást. A többi között arról beszélt, hogy az európai növekedés húzóereje a Magyarországot is magában foglaló, 80 milliós lakosságú, ígéretes évtized előtt álló Közép-Európa lesz, amely már túl van a válságon, versenyképes, "visszatért a térképre". Így a régió jó lehetőségeket kínál a befektetőknek, és logisztikailag vélhetően a legjobb pont az európai uniós piacok eléréséhez.

A mintegy száz vendég - köztük egyetemi hallgatók, kutatók és diplomaták - előtt tartott beszédében Orbán Viktor megerősítette azt az álláspontját, amely szerint a jelenlegi válság után a nyugati világ nem élhet úgy, ahogyan eddig tette, Európának is változtatnia kell, vissza kell térnie a munka és a keresztény kultúra hagyományaihoz.

Orbán Viktor a nap folyamán megnyitja majd a Tokiói Magyar Kulturális és Turisztikai Információs Központot - amelynek kialakítására és működtetésére a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint idén 3,5 millió forintot biztosítanak -, üzleti fórumon vesz részt, valamint megbeszélést folytat a Miniszterelnöki Hivatalban japán kollégájával, Abe Sindzóval.