204,6 milliárd forinttal jön a Samsung az Apple-nek

Vágólapra másolva!
A bíróság szerint másolták az amerikai termékeket. A Samsung fellebbez.
Vágólapra másolva!

Az illetékes amerikai esküdtszék kötelezte a Samsungot, hogy fizessen 290 millió dollár kártérítést amerikai riválisának, az Apple-nek, a szabadalmi jogok megsértése miatt. A Samsung fellebbez a döntés ellen. Az Apple azzal vádolja a dél-koreai céget, hogy az kulcsfontosságú elemeket másolt le az Apple iPhone okostelefonjáról és iPad táblagépéről.

A szabadalmi perben egy másik esküdtszék korábban már döntésre jutott. E szerint a Samsung 26 terméke másolta részben az iPhone telefonok kialakítását, lapozási funkcióit és egyéb tulajdonságait, ezért 1,05 milliárd dolláros kártérítés megfizetésére kötelezték a Samsungot.

Az ügyben eljáró bíró elfogadta az esküdtek döntését, de úgy ítélte meg, hogy 13 termék esetében hibásan állapították meg az okozott kár mértékét, ezért levont bő 400 millió dollárt a kártérítésből, és új esküdtszék összehívását rendelte el, amelynek mindössze az volt a feladata, hogy meghatározza a fennmaradó 13 Samsung-terméknél használt szabadalmak után járó kártérítés összegét.

Ez a döntés született meg helyi idő szerint csütörtökön Kaliforniában. Az esküdtszék szerint a kártérítés összege 290 millió dollár. Ha a döntés jogerőre emelkedik, a Samsung összesen 930 millió dollár kártérítést fizet az Apple-nek.

Jövő márciusban indul egy újabb szabadalmi per, amelyben szintén az Apple a felperes és a Samsung az alperes. A kaliforniai székhelyű cég szerint a dél-koreaiak a szabadalmi jogokat megsértve az iPhone modellekről másoltak elemeket többek között a Galaxy S3 okostelefon fejlesztésekor.