Orbán Viktor az egy számjegyű szja nyomában

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök nullaszázalékos szja-kulcsot szeretne, de már azzal is elégedett lenne, ha Magyarország képes lesz elérni, hogy egy számjegyű legyen az szja. Orbán Viktor japán üzletembereknek dicsérte a magyar adórendszert.
Vágólapra másolva!

A hivatalos látogatáson Japánban tartózkodó kormányfő a Japán-Magyar Üzleti Fórumon az egykulcsos, 16 százalékos családi adórendszer vívmányairól beszélt. Hozzátette ugyanakkor, hogy ő azok közé tartozik, akik szerint a jövedelemadó rossz dolog, ezért nullaszázalékos szja-kulcsot szeretne, ami ugyan jól hangzik, de jelenleg nem lehetséges. Bízik azonban abban, hogy Magyarország képes lesz elérni, hogy egy számjegyű legyen az szja.

A Japánban tárgyaló miniszterelnöki delegáció tagjaként Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is arról beszélt, lehetségesnek tartja, hogy három éven belül csökkenjen Magyarországon a személyi jövedelemadó mértéke. A 10 százalék alatti szja bevezetését Varga Mihály középtávon reális célkitűzésnek nevezte. "Ha az ország három év alatt el tudott jutni oda, hogy megfelezze az adókulcs mértékét, akkor nem valószínű, hogy még három év kell majd ahhoz, hogy tovább csökkenjen" - fogalmazott, megismételve ugyanakkor, hogy nagyon fontos figyelembe venni a gazdaság teljesítményének alakulását, a külső piaci körülményeket és az egyensúlyi helyzetet.

A magyar-japán kapcsolatokról szólva Orbán Viktor miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a két ország kormányának szemlélete a válsággal és annak kezelésével kapcsolatban számos hasonlóságot mutat.

Orbán Viktort az üzleti fórumon tartott előadása után a császári palotában audiencián fogadta Akihito császár és felesége, Micsiko császárné. Orbán Viktor délután - japán programja zárásaként - Kiotóba látogat, majd szombat este érkezik haza Budapestre.