Megemelt hiánnyal fogadták el a költségvetést

Vágólapra másolva!
Közel 16 ezer milliárd forint bevétele lesz jövőre a kormánynak a most elfogadott költségvetés szerint, de csaknem 17 ezer milliárd forintot költ el. A képviselők megnövelték a hiányt, amely már eddig is a határon billegett.
Vágólapra másolva!

Elfogadta az Országgyűlés a jövő évi költségvetés fő bevételi és kiadási számait, kialakult a hiány összege is. A büdzsé 15 984 milliárd forint bevétellel és 16 968 milliárd forint kiadással számol. A hiányt 985 milliárd 637 forintra tervezik.

A hétfői szavazás során, amikor az első körös módosítókról voksoltak a képviselők, 60 milliárd forinttal növelték meg a költségvetési hiányt. Ennek fő oka, hogy a kormány ennyi pénzt az az önkormányzatoknak, hogy előtörlesszék a kisebb összegű adósságukat. A fontosabb, uniós szemléletű hiányt ez az ügylet nem dobja meg, állítja a kormány, mert az önkormányzatoknak ugyanennyivel lesz nagyobb a bevétele. (Viszont ha elő is törlesztik az adósságot, vagyis kifizetik, akkor mégis nő a deficit megítélésünk szerint.) A kormány ezért továbbra is azt mondja, a hiány a GDP 2,9 százaléka lesz, éppen alatta a 3 százalékos szintnek. A 3 százalékos szint fölé azért nem szeretné engedni a deficitet a kabinet, mert akkor az EU újra deficiteljárás alá vonhatná az országot.

A veszélyt azonban mégis magában hordozza a mostani szavazás, mert a parlament egy fiktív bevételnövelést is végrehajtott. Azt mondták, hogy odaadnak a BKV-nak még 14 milliárd forintot az eredetileg gondolt 10 milliárdon felül, és mit ad isten, az áfabevételek hasraütés-szerűen épp 14 milliárd forinttal lesznek magasabbak a pár hete tervezettnél, lényegében ezzel indokolják azt, hogy a hiányt ez az ügylet a kormányoldal szerint miért nem növeli. Ez azonban csak papíron van így, valójában nincs semmivel alátámasztva (nem hoztak döntést áfanövelésről, sőt, a sertéshúsoknál részleges áfacsökkentést hajtanak végre, a gazdasági pályáról alkotott véleménye nem változott a kormánynak, más bevételek nem nőnek, érdekes módon csak az áfa), így valójában ez a lépés a deficitnövekedés irányába mutat. Az áfabevételek amúgy is túl vannak tervezve, így meg pláne, és a hiány az EU szerint már a mostani szavazás előtt is határon, 3 százalékon billegett.

Amit a parlament ma elfogadott, az a korábbi években hatályban levő szabály szerint szent és sérthetetlen volt, a december közepi végszavazáson már nem lehetne megváltoztatni a hiányt, a minisztériumi számokat, bevételi és kiadási fő adatokat. Ezt a szabályt dobta a kukába tavaly a kormányoldal, így most bármikor újraírhatják a ma elfogadott számokat.