Matolcsy: Olli Rehn mondjon le!

Vágólapra másolva!
Elhibázott az Európai Unió gazdaságpolitikája, inflációkövető fiskális politikára és beruházási fordulatra van szükség, de addig is Olli Rehn mondjon le – jelentette ki Matolcsy György jegybankelnök. Beszólt a hitelminősítőknek is.
Vágólapra másolva!

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke lemondásra szólította fel Olli Rehnt, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosát – írja a Napi.hu.

A jegybank elnöke a portál által aktuális makrogazdasági kérdésekről szervezett csütörtöki konferencián tartott előadásában mondta ezt. Rehnnek szerinte ez EU "elhibázott gazdaságpolitikája" miatt kellene távoznia a posztjáról.

Matolcsy egyúttal felszólította a nagy hitelminősítőket, hogy kezdjenek tárgyalásokat Magyarország felminősítéséről. A magyar adósosztályzat mindhárom nagy hitelminősítőnél bóvli, azaz befektetésre nem ajánlott kategóriában van – 2011 vége óta, amikor éppen Matolcsy volt a gazdasági miniszter.

Az MNB-elnök szerint az EU-nak az általa vezetett intézményéhez hasonló inflációkövető fiskális politikára van szüksége. Más intézkedéseket is javasolt az unió vezetőinek, így a 25 százalékos beruházási ráta megcélzását és egy különálló fejlesztési költségvetés létrehozását, az Európai Központi Bank által megvásárolt államkötvényekből finanszírozva.