Nem hozott áttörést az új árfolyamgát

Vágólapra másolva!
Hiába léphet már be minden devizahiteles az árfolyamgátba, a korlátok eltörlése nem hozott áttörést, némi élénkülés viszont látható - írja az Azénpénzem.hu. A portál szakértői szerint mindössze néhány százzal nőhetett novemberben az árfolyamgátra jelentkezők száma. Sokan még mindig valamiféle mentőcsomagra várnak, a törlesztőrészlet azonnali, 25 százalékos csökkentése nem eléggé vonzó.
Vágólapra másolva!

Jóllehet az árfolyamgát november 8-i kiszélesítése óta még csak rövid idő telt el, áttörést nem hozott a lazítás. A pénzügyekkel foglalkozó Azénpénzem.hu honlap körkérdésére egyedül az OTP Bank számolt be az érdeklődés látványos növekedéséről; október azonos időszakához képest itt megháromszorozódott a gyűjtőszámla igénylése. A novemberi igénylők több mint 30 százaléka a 90 napnál nagyobb hátralékkal rendelkező, késedelmes ügyfelek közül került ki, és mindössze 4 százalékuk a 20 millió forintnál nagyobb hitellel rendelkező ügyfél.

A CIB Banknál nincs változás, országosan csak 3-5 érdeklődés érkezik naponta. A Budapest Banknál valamelyest nőtt az ügyfelek érdeklődése, de a kérelmek száma a napi 10 alatt maradt, és főleg azok jelentkeznek most, akik eddig nem voltak jogosultak az árfolyamgátra. Az MKB Banknál régiónként eltérő az érdeklődés, a 90 nap alatti késedelemmel rendelkező ügyfelek esetén tapasztalható némi élénkülés.

Aki 90 napon túli tartozással lép be az árfolyamgátba, annak a felgyűlt hátraléka rákerül a gyűjtőhitelszámlára. A gyűjtőhitel kamata 3,2 százalék alá csökkent, így az még a legkedvezőbb devizahitelnél is jóba alacsonyabb. Hitelelengedés nem történik, de a havi törlesztőrészlet körülbelül 25 százalékkal mérséklődik. A csökkenés egy részét – az árfolyamgát programjának megfelelően a tőketörlesztés 180 forintos árfolyam feletti részét – nem kell megfizetni, másik része pedig ugyancsak a gyűjtőhitelszámlán gyűlik. Ha tudja fizetni az új törlesztőt, akkor ugyanazt az utat járja be, mint a többi árfolyamgátas ügyfél, azaz 5 év múlva a maradék hitelét, és a gyűjtőszámlán felhalmozott tartozást fogja együtt törleszteni.

Ha mégsem tud fizetni, és újabb 6 hónapot csúszik, akkor 180 napos nemfizetés után kikerül az árfolyamgátból, a bank felmondja a szerződését. Ekkor kérheti a bank, hogy az állam készfizető kezesként fizesse meg neki a gyűjtőszámlán felhalmozott pénzt. Az állam pedig csak akkor fizet, ha az összes tartozás nem több, mint az ingatlan hitelfelvételi értékének 95 százaléka. Például, ha évekkel ezelőtt 13 milliós lakásra vett fel valaki hitelt, és most 15 millió forint a tartozása, az állam csak akkor fizeti ki a gyűjtőhitelszámlán felhalmozott összeget (például 500 ezer forintot), ha a bank 12,35 millió forintig csökkenti a tartozást, azaz 2,65 millió forint tartozást elenged. A bank az állami fizetés (500 ezer forint) után fennmaradó tartozást pedig megkísérelheti behajtani az ingatlan eladásával, azonban nagy valószínűség szerint a jelenlegi ingatlanpiacon 9,5 millió forintnál magasabb összegért nem fog vevőt találni. Az ügyfél így az ingatlan eladása után is tartozik majd még a banknak.