Mérges részvényes perli a Mol-vezért

Vágólapra másolva!
Pótmagánvádas eljárás indult a Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt ellen. A vádat egy korábbi Mol-alkalmazott és -kisrészvényes terjesztette elő. Állítása szerint a Mol részvényeinek értéke azért csökkent jelentős mértékben, mert a Mol tisztességtelen és törvénytelen módon jutott hozzá a horvát INA irányítási jogához. Ha Hernádi felmentik, akkor jól is jöhet neki az eljárás.
Vágólapra másolva!

A magánszemély azt követően döntött a különleges, úgynevezett pótmagánvádas eljárás elindításáról, hogy a Központi Nyomozó Főügyészségen beadott feljelentését a Legfőbb Ügyészség elutasította.

Bánhegyi Ilona a Mol jogi igazgatója volt, de 2006 óta már nem dolgozik a vállalatnál. Birtokában van viszont mintegy 28 ezer darab, összesen 600 millió forint értékűre becsült Mol-részvény. A pótmagánvádas eljárást azért indította, mert szerinte részvénycsomagjának értéke 24 millió forinttal értékelődött le a Mol-INA ügy kirobbanása miatt.

A pótmegánvádló szerint a hír, hogy a Mol 10 millió euró vesztegetési pénzzel szerzett befolyásoló részesedést az INA-ban, 5 millió euróval csökkentette a Mol részvények értékét, és ezért a részvényesek vagyoni hátrányt szenvedtek, Hernádi Zsolt pedig előzőleg elmulasztotta a részvényesek tájékoztatását az INA-ügyben.

Fotó: Mudra László - Origo

A Mol szerint a vádirat a horvát és magyar médiában megjelent állításokon alapul, tényállása, úgy tűnik, szorosan összefügg, és nem különíthető el a jelenlegi horvát átadási kérelemtől. Hernádi Zsolt ez ügyben már korábban tájékoztatta a Mol igazgatóságát arról, hogy az állítások miért alaptalanok és hamisak. A tájékoztatást a testület elfogadta - írta közleményében a vállalat.

A Mol-csoport hangsúlyozza, hogy a Legfőbb Ügyészség döntése, amely eddig elutasított minden, az üggyel kapcsolatos megkeresést, továbbra is változatlan marad.

Az első, pénteki tárgyaláson Hernádi Zsolt több mint egyórás vallomásában részletesen elmondta a Mol és az INA kapcsolatának történetét, és abban a saját szerepét. Beszélt a Mol irányítási és ellenőrzési mechanizmusairól.

A pótmagánvádló nem jelent meg a tárgyaláson, őt ügyvéd képviselte. Elsősorban a Horvátországban indult vesztegetési ügy szereplőiről, a hozzájuk fűződő viszonyáról kérdezte. Ítélet még nem született, a következő tárgyaláson tanúkat hallgat meg a bíróság.

Ha Hernádi Zsoltot jogerősen felmentik, akkor az egész eljárás nagyon jól jön neki, hiszen lesz a kezében egy jogerős ítélet arról, hogy a horvát hatóságok által vizsgált ügyben ártatlan. Jogi képviselője, Zamecsnik Péter a tárgyalás után azt mondta, egy ilyen ítéletnek akár lehetnek jogi következményei az Interpol által elrendelt körözésre, de önmagában nem kötelez senkit semmire.