10 százalék alatti jövedelemadót szeretne a kormány

Vágólapra másolva!
Tíz százalék alá szeretné csökkenteni a személyi jövedelemadó kulcsát a Nemzetgazdasági Minisztérium. A kormányzati elképzelésről Pankucsi Zoltán, a szaktárca adóügyi helyettes államtitkára beszélt a Magyar Nemzetnek.
Vágólapra másolva!

Reményeink szerint a személyi jövedelemadó tíz százalék alá csökkentésével folytatódhat az adózási előírások 2010-ben megkezdett átalakítása - mondta Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi helyettes államtitkára.

Az intézkedés szerepel az elkövetkező évek tervei között. "Az előttünk álló két esztendőben bizonyosan sokat kell majd tenni a költségvetési hiány három százalék alatt tartásáért, de amint lehetőség lesz rá, megvalósul az újabb, jelentős adócsökkentés" - fogalmazott a minisztériumi vezető.

Pankucsi szerint ha 2010 után, a világválság időszakában mód nyílt az egykulcsos, 16 százalékos adórendszer bevezetésére, és ezzel évi ötszázmilliárd forintos személyi jövedelemadó-csökkentésre, úgy az elkövetkező, a jelek szerint fellendülést hozó években is megvalósítható hasonló irányú lépés.

A helyettes államtitkár azt is megjegyezte, hogy a korábbi, kétkulcsos rendszer többeket adócsalásra sarkallt, valamint nem támogatta a családok boldogulását, és sokan a magas teher miatt kereshettek maguknak más országban otthont.

Pankucsi a kormány korábbi adóügyi intézkedéseit is védelmébe vette, szerinte az egykulcsos szja már most is a növekedés egyik motorja, és ennek köszönhető, hogy a gazdasági válság éveiben sem reigisztráltak komolyabb visszaesést a hazai kereskedelemben.