Aláírtak egy Déli Áramlat-szerződést, de nem Orbánék

Vágólapra másolva!
Valóban született egy megállapodás szerdán a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszáról, csak nem Orbán Viktor miniszterelnök és Alekszej Miller Gazprom-elnök írta alá - tudta meg az Origo.
Vágólapra másolva!

Az MTI reggeli hírében még az szerepelt, hogy Alekszej Miller tárgyalt Orbán Viktorral, és "a szerdai látogatás keretében aláírták a Déli Áramlat magyarországi szakaszának tervezéséről szóló megállapodást".

Erre reagálva közölte később Havasi Bertalan, a miniszterelnöki sajtóiroda vezetője, hogy "ezúttal semmilyen megállapodás aláírására nem került sor". Ez annyiban pontatlan információ volt, hogy aláírásra igenis sor került a látogatás keretében, csak nem a kormányfő és Miller között, illetve jelenlétében - derül ki a Gazprom kommunikációs osztálya által a megkeresésünkre küldött válaszból.

A szerződést az állami Magyar Villamos Művek (MVM) és a Gazprom 50-50 százalékos tulajdonában álló vegyesvállalat, a Déli Áramlat Magyarország Zrt. képviselői írták alá egy meg nem nevezett cégekből álló konzorciummal a vezetékszakasz tervezéséről, illetve a környezeti hatástanulmány elkészítéséről.

Megkérdeztük az MVM-et, hogy mely cégekből álló konzorciummal kötötték és mekkora összegről szól a szerződés, a válaszra még várunk.