Fideszesek megkeresték Horváth Andrást

Vágólapra másolva!
Két képviselő arról kérdezte Horváthot, mi van az általa tett feljelentésben.
Vágólapra másolva!

Találkozót kezdeményezett a Fidesz két képviselője Horváth Andrással, az áfacsalási botrányt kirobbantó volt adóhivatali dolgozóval, tudta meg az Origo Horváthtól. A parlament költségvetési bizottságának fideszes alelnöke, Puskás Imre és a bizottság tagja, Dancsó József hosszan beszélgetett Horváthtal. Arról kérdezték, hogy mi van az általa tett ügyészségi feljelentésben - a nyomozást a múlt héten elrendelték -, és kíváncsiak voltak arra is, hogy mit tapasztalt, amikor még a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál dolgozott.

A fideszes honatyák azt mondták Horváthnak az ő beszámolója szerint, hogy azért kezdeményezték a beszélgetést, mert tájékozódni szeretnének az ügyben, az időzítés pedig összefügg a parlamenti vizsgálóbizottság biztosra vehető felállításával.

A Fidesz azt a megoldást találta ki, hogy engedi, hogy felálljon egy parlamenti vizsgálóbizottság az adóhivatal nagy adózókat 2002 és 2013 között vizsgáló tevékenységét boncolgatva, de nyomban fel is függesztik a munkát arra hivatkozva, hogy előbb záruljon le a nyomozás és abban büntetőjogi felelősséget állapítson meg a rendőrség, ügyészség.

Horváth beszélt a kormánypárti honatyáknak arról is, hogy szerinte helye van a parlamenti vizsgálóbizottságnak, mert a feljelentésében hivatali visszaélés (leállítottak adóellenőröket, miközben súlyos áfacsalások gyanújával vizsgálódtak) gyanúját tette szóvá, azonban vannak az adóhatóságnál rendszerszintű problémák is (kivételeznek az ellenőrzéseknél egyes adózókkal, a vezetők közül többen nem végzik jól a munkájukat), ennek a körüljárása pedig a képviselőkre tartozna.

A Fidesz-KDNP eddig távol tartotta magától Horváth Andrást. Több parlamenti bizottsági ülést is blokkoltak, amelyen meghallgathatták volna az ex-adóhatósági dolgozót. Előfordult, hogy nem vették napirendre vagy levették arról az olyan kérdéseket, amelyeknél Horváth elmondhatta volna véleményét, pedig a teremben ott volt Horváth. Volt olyan is, hogy a kormánypárti képviselők nem mentek el egy albizottsági ülésre, amelyen viszont szót kapott Horváth. Az Origo tudósítója két parlamenti bizottsági ülésen is ott volt, ahol a teremben ott voltak a kormánypárti képviselők és Horváth is, de a fideszes vagy KDNP-s honatyák nem mentek oda az áfabotrányt kirobbantó személyhez.

Nem először kerül kapcsolatba Horváth fideszes képviselőkkel. 2011-ben levelet írt Rogán Antalnak, a Fidesz mostani és Lázár Jánosnak, a párt akkori frakcióvezetőjének az adóhatóságon belül tapasztalt problémákról, előbbivel nem sokkal később találkozott is.