Egy magyar miniszter SMS-ben gratulált Hernádi interpolos fotójához

Vágólapra másolva!
A Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt azt mondja, az elmúlt három hónapban szerezte a legjobb üzleti kapcsolatát, és nagyon jó poénjai vannak arról, hogy nemzetközi eljárás folyik ellene.
Vágólapra másolva!

Hernádi Zsolt szerint a horvát alkotmánnyal is ellentétes, hogy a horvátok nemzetközi körözést adtak ki ellene, de az első, sokkszerű élmény után másodlagossá vált számára az ügy. „Mindez nulla ahhoz képest, hogy 20 százalékkal esett vissza a fogyasztás, mert ott megoldásokon kell gondolkozni” – idézte a Forbes.blog.hu a Mol elnök-vezérigazgatóját, aki néhány napja Török Gábor politológussal beszélgetett egy eszteromi rendezvényen.

Hernádi Zsoltot Horvátországban azzal gyanúsítják, hogy kenőpénzt fizetett Ivo Sanader volt kormányfőnek, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen az INA olajipari vállalat irányításában.

Hernádi azt mondta, először egy olyan listára került fel a neve, amit csak a szakhatóságok látnak. Egy magyar miniszter SMS-ben gratulált is neki, mert a 240 körözött személy közül csak róla volt nyakkendős fotó. Szerinte a horvát közvélemény nyomása is szerepet játszhatott abban, hogy a nyilvános nemzetközi listára is felkerült, de mint mondta, ma már nagyon jó poénjai vannak arról, hogy nemzetközi eljárás folyik ellene.

A cégvezető felhívta rá a figyelmet, hogy az európai elfogatóparancsok 50 százalékát nem is teljesítik, és ennek alátamsztására elmondta, hogy egyszer a Siemens 16 felső vezetője nem hagyhatta el Németországot egy görög feljelentés miatt, de aztán ejtették a vádat.

Hernádi szerint az igazságszolgáltatás nem ugyanúgy működik az EU különböző tagországaiban, így az arra érvényes eljárásrend sem működik megfelelően, sőt, a 2004-es bővítés óta egyértelmű, hogy a rendszer nem képes teljesíteni a jogalkotók eredeti szándékát.

"Ezért mondtam, kicsit viccesen, bár ez nem az, hogy az európai cégvezetőknek meg kell ismerkednie a büntetőjoggal, egy bizonyos méret fölött ez ugyanis előfordulhat” – utalt az ellene kiadott elfogatóparancsra.

"Az elmúlt három hónapban szereztem a legjobb üzleti kapcsolatomat" – jelentette ki Hernádi, aki azzal szokott viccelődni, hogy nem megy el Magyarországról, hiszen olyan szép ország ez.

Szerinte az ellene folyó eljárásban nemcsak üzleti, hanem egyértelműen politikai érdekek is jelen vannak. „Sanader ellen csárdás fedőnéven a nyomozás akkor indult, mikor készült visszatérni a politikába. Mondjuk úgy, volt politikai hátszele az ügynek”. Ezután lett Sanader-ügy, majd a vádalku után hirtelen lett Hernádi-ügy is, minden fajta vizsgálat, nyomozás, szembesítés nélkül - állítja a Mol-vezér.

Hogy miért nem ment az igazáért egészen Zágrábig, arra azt mondta, hogy egyrészt azonnal meggyanúsították, még csak fel sem keresték korábban a horvát hatóságok, másrészt ő maga idézést nem kapott a horvát ügyészségtől. Hernádi szerint most már nem kérdés, hogy miért nem megy Zágrábba, „ez ma már múlt idő”.

A magyar ügyészség által ismeretelen tettes ellen indított nyomozás viszont szerinte "elég kemény volt", házkutatást is tartottak "egy embernél", foglaltak le adathordozókat is, sőt, Ciprusra is elmentek a nyomozók (a horvát ügyészség szerint ciprusi cégeken keresztül folyt a kenőpénz), sőt, szerinte a horvátok csak ezek után mentek Ciprusra nyomozni. „Az ügy vége az lett, hogy Hernádi Zsolt és semmilyen Mol-tisztségviselő nem követett el törvénytelenséget” – mondta a magyar eljárásról a Hernádi, aki kérdésre válaszolva biztosra vette, hogy mehet még síelni Ausztriába ebben az évtizedben.

Az esztergomi Körzeti Televízió felvétele