Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság elutasította a magyar kérelmet, hogy fordított áfafizetést vezessen be a cukoriparban – írja a Napi Gazdaság. A lap szerint furcsa a döntés, mivel a bizottság is harcot hirdetett az áfacsalások ellen.
Vágólapra másolva!

Elutasította Magyarország kérelmét az Európai Bizottság, így jövőre nem alkalmazható a fordított áfafizetés a cukoriparban - írta pontosan meg nem határozott forrásból származó értesülésként a Napi Gazdaság. A lap azt nem tudta, mire hivatkozott a bizottság az elutasításkor.

A kormány novemberben kérelmezte a fordított áfafizetés bevezetésének engedélyezését a szektorban arra hivatkozva, hogy a cukorkereskedelemben jelentős mértékű az áfacsalásokra épített fiktív jogügyletek aránya. A statisztikák szerint a hazai termelésnél is nagyobb mennyiséget tesz ki a fiktív export. Az áfacsalások értéke tízmilliárd forint körüli lehet.

Tavaly és az idén számos kérelmet utasított vissza a bizottság. A mostani vétó azért érdekes, mert elvileg a nyár végén zászlajára tűzte a bizottság az áfacsalások elleni harcot - olvasható a Napi Gazdaságban.

A fordított áfafizetést eddig is is bevezethették volna, de nem tették. Itt megtudhatja, miért.