Van még mozgástere az MNB-nek

Vágólapra másolva!
A kamatcsökkentések nagy valószínűséggel az eddiginél kisebb lépésekben folytatódnak - jósolták londoni pénzügyi elemzők a 0,20 százalékpontos újabb MNB-kamatcsökkentés keddi bejelentése és a döntéshez fűzött monetáris tanácsi közlemény ismertetése után.
Vágólapra másolva!

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott elemzői kedd esti értékelésükben közölték: várakozásuk szerint az MNB márciusra - egyenként 0,10 százalékpontos lépésekben - 2,70 százalékra csökkenti alapkamatát.

A ház szakelemzői ugyanakkor hangsúlyozták azt a véleményüket is, hogy az enyhítési ciklus végpontja valójában "nincs kőbe vésve", és az MNB valószínűleg "nyitottan" áll hozzá ahhoz a kérdéshez, hogy hol legyen a kamatmélypont.

A rövid távú inflációs kilátások mindenesetre nagyon enyhék: a JP Morgan londoni elemzőinek keddi előrejelzése szerint a tizenkét havi inflációs ráta decemberen 0,2-0,3 százalékra lassul, és 2014 jelentős részében is 2 százalék alatt lesz.

Jövő decemberre azonban a ház - éppen az idei decemberi mélypontból adódó éves bázishatás belépése miatt - 3 százalékra visszagyorsuló éves inflációt vár Magyarországon.

A JP Morgan elemzői mindazonáltal hangsúlyozták keddi értékelésükben, hogy ha a magyar kormány végrehajtja a tervezett harmadik közműdíj-csökkentést is, az a cég 2014 végére szóló inflációs prognózisát a 2 százalékos ütemhez közelebbi szintre mérsékelné.

William Jackson, a City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott vezető elemzője értékelésében felidézte, hogy a ház korábban a most elért 3 százalékos MNB-alapkamaton várta a magyar jegybank monetáris enyhítési ciklusának végét, különös tekintettel arra, hogy ez a Matolcsy György MNB-elnök által a nyáron említett 3,00-3,50 százalékos potenciális kamatminimum-sáv alja.

Jackson szerint azonban a monetáris tanács keddi közleményéből további kamatcsökkentések lehetősége olvasható ki, bár az elemző megjegyezte, hogy a magas devizaadósság korlátot szab az esetleges agresszív enyhítési lépéseknek.

A Capital Economics londoni elemzője közölte, hogy minden tényezőt egybevetve további 0,30 százalékpontnyi kamatcsökkentésre és így 2,70 százalékos MNB-kamatmélypontra számít. Jackson szerint az MNB várhatóan lépésenként 0,10 százalékpontos csökkentésekkel éri el ezt a kamatszintet.