266 milliárdos tőkével alakult egy titokzatos cég

Vágólapra másolva!
A nagy tőkével induló állami vállalatok helyett idén a magáncégek hasítottak: jött hongkongi és seychelles-szigeteki érdekeltségű vállalkozás, de legjobban egy somogy megyei magánszenlynek jöhet be. 
Vágólapra másolva!

29224 vállalkozás indult idén, ez kétezerrel kevesebb, mint tavaly - derült ki a Céginfo.hu legfrissebb adatbázisából.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény szerint ennél is drasztikusabban csökkent a vállalatokba befektetett tőke. Tavaly 11 hónap alatt 24 olyan gazdasági szervezetet alapítottak, amelynek jegyzett tőkéje legalább 1 milliárd forint volt, az idén november végéig csak tízet. Tízmilliárd fölötti tőkéjű társaság nem is alakult ebben az évben, a tavalyi első helyezett jegyzett tőkéje pedig több mint tízszerese az idei top 10 összes tőkéjének.

A Céginfo.hu adatbázisa szerint a tavaly alapított MVM Paks II. Zrt. a maga 9 milliárdos jegyzett tőkéjével 2012-ben a tíz legnagyobb tőkéjű vállalat közé sem tudott beférni, míg az idén az első lett volna.

A tavalyi nagy tőkéjű cégalapításokat részben állami tulajdonú vállalatok hajtották végre. Például a múlt évben hozták létre az állami mobilszolgáltatónak szánt MPVI Mobil Zrt.-t 14,6 milliárd forintos jegyzett tőkével, az állami energetikai vállalat, az MVM távközlési cégét, az MVM Net Zrt.-t 25,1 milliárdos tőkével, valamint regionális közlekedési központokat, egyenként 9-10 milliárdos tőkével.

Ilyen állami cégalapítások az idén nem voltak. A múlt évi rangsor első öt helyezettjéből egyébként négyet magántulajdonosok hoztak létre, és csak egyben volt állami érdekeltség - derül ki a tájékoztatóból.

Senki sem tudja, mit csinál az első

A tavalyi lista első helyén nemcsak 2012, de az elmúlt öt év legnagyobb tőkéjével alapított társasága áll, ez a tavaly nyáron bejegyzett 3SZV Alternatív Energetikai, Műszén-kémiai Termékgyártó és Kutatás-fejlesztési Zrt., amelyet a Céginfo.hu adatai szerint 266 milliárd 2 millió forintnyi jegyzett tőkével hoztak létre.

A fő tevékenysége szerint szerves vegyi alapanyag gyártásával foglalkozó 3SZV Zrt. székhelye egy hétszáz lakosú Somogy megyei község, Gamás külterületén van. A cég egyetlen tulajdonosa és ügyvezetője egy fővárosi magánszemély, akinek más üzleti érdekeltségéről nem tudni, a társaság a múlt évben érdemi tevékenységet nem végzett.

A rangsor második helyén a HHolding Hungary Zrt., egy hongkongi érdekeltségű vagyonkezelő társaság áll, míg a harmadik Gaudium Invest Zrt. egy kecskeméti székhelyű, részben kecskeméti magánszemélyekhez, részben egy seychelle-szigeteki társasághoz kötődő, főtevékenysége szerint emelő- és anyagmozgató gépeket gyártó vállalat. Az elmúlt évet előbbi néhány százezer forintos, utóbbi mindössze tízezer forintos nagyságrendű árbevétellel zárta - jegyzik meg a tájékoztatóban.