Házkutatás volt az áfaügyet kirobbantó Horváth Andrásnál

Horváth András volt NAV-dolgozó sajtótájékoztatója. Éliás Ádám elnök VÉSZ Horváth András NAV sajtótájékoztató
Horváth András sajtótájékoztatója novemberben
Vágólapra másolva!
Házkutatást tartottak a rendőrök Horváth Andrásnál, elvitték a számítógépe merevlemezét, sok iratot, valamint a zöld dossziét. Horváth szerint a rendőrök azt közölték vele, hogy személyes adattal való visszaéléssel gyanúsítják. Korábbi munkahelye, az adóhivatal jelentette fel, ezért nyomoznak ellene, és ezért volt a mai házkutatás.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön reggel fél 8-kor megjelentek a rendőrök Horváth András korábbi adóhivatali dolgozó lakásán, és házkutatást tartottak. Erről a november elején az áfacsalási ügyet kirobbantó Horváth számolt be az Origónak telefonon.

Iratokat vittek el tőle, benne azt a zöld dossziét is, amely állítása szerint azokat az információkat, cégneveket tartalmazza, amelyek a kiterjedt áfacsalásra, az abban részt vevő vállalkozókra utalnak. Elvitték a rendőrök Horváth számítógépének merevlemezét is. A házkutatás bő két órán át tartott.

Horváth azt mondta, a rendőrök átadtak neki egy papírt, amelyben az áll, hogy jogosulatlanul vagy a céltól eltérő adatkezeléssel elkövetett, személyes adattal való visszaélés bűntettének alapos gyanúja miatt folytatnak eljárást ellene.

Állítása szerint nem is tudta, hogy nyomozás van ellene. A rendőrök előzetes értesítés nélkül jelentek meg a lakhelyén.

Horváth azt mondta az Origónak, hogy az elvitt iratokról nem volt semmilyen másolata, azok egy része a számítógépén volt elektronikus formában is, de azt is elvitte a négy rendőr. Tájékoztatása szerint felvették a jegyzőkönyvet a lefoglalt iratokról, és a jegyzőkönyvbe került, hogy több olyan bizonyítékot is lefoglaltak tőle, amely az általa tett feljelentés miatt indult nyomozásnál is bizonyítékul szolgálhat.

Az adóhivatal feljelentésére léptek

A rendőrség megerősítette, hogy házkutatást tartottak Horváthnál. Mint írták, "a Nemzeti Adó- és Vámhivatal feljelentése alapján a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda 2013. december 11-én nyomozást rendelt el visszaélés személyes adattal és hivatali visszaélés bűntett elkövetésének gyanúja miatt. Az eljárás keretében a mai napon nyomozati cselekményeket hajtott végre az eljáró szerv. További részletet az üggyel kapcsolatban jelenleg nem kíván közölni a rendőrség."

A NAV-nál egészen pontosan a Közép-Magyarországi Régiós Igazgatóság Főigazgatója tette Horváth ellen a feljelentést. Horváth ezen az igazgatóságon dolgozott.

A mostani házkutatás időzítésének érdekessége, hogy Horváth egy nappal korábban, szerdán kapta meg az NNI levelét arról, hogy az általa tett feljelentésben (hivatali visszaélés gyanúja miatt) elrendelték a nyomozást.

Az áfabotrányt ő robbantotta ki

Horváth november elején állt ki a nyilvánosság elé azt állítva, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnézően áll hozzá az áfacsalások egy jelentős részéért felelős céghálózatokhoz. Részleteket nem közölt erről nyilvánosan, de feljelentést tett, amelyben állítása szerint vannak konkrétumok is. A Nemzeti Nyomozó Iroda decemberben elrendelte a nyomozást hivatali visszaélés gyanújával.

A NAV visszautasította Horváth állításait, és közölte, hogy feljelentést tesz korábbi dolgozója ellen. A NAV nyilatkozataiban azonban még arról volt szó, hogy rágalmazásért jelentik fel Horváthot. A mostani házkutatásnak nem ehhez van köze, hanem az adóhatóság másik lépéséhez, amelyben azért jelentették fel Horváthot, mert szerintük jogosulatlanul fért hozzá adatokhoz.

Az áfacsalási ügy részleteinek megismeréséért kattintson ide.

Ellenzéki tiltakozás, civilek tüntetést szerveznek

Több ellenzéki párt is tiltakozott a Horváth Andrásnál tartott házkutatás miatt. Az Együtt 2014 szerint a kormány el akarja tussolni az áfabotrányt, és azt írják, a kormány érdeke nem az áfacsalási ügy feltárása, hanem a tanúk megfélemlítése és elhallgattatása. Az LMP is tiltakozik a rendőrségi lépés ellen, és sajtótájékoztatót tart "El a kezekkel Horváth Andrástól" címmel.

Civil szervezetek csütörtök délután 4 órától tüntetést szerveznek a Legfőbb Ügyészség Markó utcai épülete elé.