Orosz kamionok viszik ki a magyar élelmiszert

Vágólapra másolva!
Magyarországon hozza létre fuvarozási vállalatát a legnagyobb orosz kiskereskedelmi lánc, a Magnit. 1500 munkahelyet ígérnek. Magyar és más EU-s országból származó élelmiszerrel roskadásig megrakodva mennek ki tőlünk a kamionok 200 orosz hipermarketbe.
Vágólapra másolva!

Magyarországon hozza létre fuvarozási vállalatát a Magnit, Oroszország legnagyobb kiskereskedelmi üzletlánca, amely így egy 1000 kamionból álló járműflottát és az azt kiszolgáló infrastruktúrát hoz létre Kelet-Magyarországon, körülbelül 1500 új munkahelyet teremtve ezzel - jelentette be Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára. A magyar-orosz gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos hangsúlyozta: a Magnit azért hozza létre fuvarozási vállalatát, hogy Magyarországon és más európai uniós országokban vásárolt élelmiszeripari termékeit eljuttassa oroszországi üzlethálózatába.

Hacsatur Pombuhcsan, a Magnit Nyrt. igazgatósági tanácsának elnöke kiemelte: logisztikai stratégiai partnernek tekintik Magyarországot, és hosszú távú együttműködést terveznek, egyben megköszönte a magyar kormány támogatását.

A Magnitnak Oroszországban 1763 településen (annyi, mint fél Magyarország) 7739 üzlete van, és körülbelül 200 hipermarketet üzemeltetnek, tavalyi bevételük 448 milliárd rubel (körülbelül 3 ezer milliárd forint) volt. A Magnit Oroszország egyik legnagyobb munkaadója, 200 ezer foglalkoztatottal.

A Magnit magyarországi beruházása óriási lehetőség a magyarországi termelők és élelmiszeripari vállalatok számára - emelte ki az államtitkár. A Magnit eddig is jelentős beszerzéseket eszközölt Magyarországon: tavaly és idén összesen 12 millió euró (közel 3,6 milliárd forint) értékben vásárolt Magyarországon alapvetően húskészítményeket, konzerveket, friss zöldséget és gyümölcsöt, valamint tokaji bort és pezsgőt.

Adunk és kapunk

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és az orosz cég egyetértési nyilatkozatot ír alá stratégiai együttműködésről. Ebben rögzítették: a Magnit mindent megtesz, hogy a lehető legtöbb munkahelyet hozza létre Magyarországon, és a lehető legtöbb céget alkalmazza alvállalkozóként. A HITA azt vállalja, hogy a jogszabályi keretek között a lehető legtöbb támogatást adja a cég magyarországi beruházásához, tevékenységéhez.

A magyar-orosz gazdasági kapcsolatokról szólva kifejtette: Oroszország az európai unión kívüli országok sorában a legfontosabb külkereskedelmi partnere Magyarországnak, tavaly a külkereskedelmi forgalom meghaladta a 11,5 milliárd dollárt, ezzel Oroszország Magyarország harmadik legfontosabb külkereskedelmi partnerévé vált.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök idén januárban Moszkvában tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és megállapodtak abban, hogy a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokat úgy kell bővíteni, hogy a magyar export növelésével folyamatosan csökkenjen a magyar szempontból negatív szaldót. Az idei első hét hónapban a kereskedelmi forgalom a két ország között úgy nőtt 7 százalékkal, hogy közben a magyar export 11 százalékkal emelkedett. Ezenkívül 2013 első három negyedévében a magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari export 27 százalékkal nőtt, és elérte a 223 millió dollárt. Szijjártó Péter szerint ez azt bizonyítja, hogy a magyar exportnövelés legversenyképesebb termékei a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek, például a friss zöldségek és gyümölcsök, a GMO-mentes élelmiszerek, a húskészítmények, és a minőségi alkoholos italok.