A héten sem a csalókat keresték

Vágólapra másolva!
Szorult helyzetbe kerülhet, aki leleplezné az áfacsalókat, de a csalás maga nem felszámolható. Csökkenő kamat, államosítás, leminősítés, alacsonyabb adókulcs a végkielégítésekre, gyarapodó vagyonosok. Ez történt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Ezen a héten is az áfának jutott is főszerep a hírekben: hétfőn megtudhattuk, hogy elutasította Magyarország kérelmét az Európai Bizottság, így jövőre nem alkalmazható a fordított áfafizetés a cukoriparban. Talán ez nem is akkora baj, hiszen mint azt a NAV-elnökhelyettesétől értesülhettünk, az áfacsalást nem lehet felszámolni, a rendszerben mindig lesznek csalók.

Ez persze nem zárja ki azt, hogy ne lehetne elkapni azokat, akik az áfacsalások felszámolása mellett kötelezték el magukat: házkutatást tartottak a rendőrök Horváth Andrásnál, elvitték a számítógépe merevlemezét és sok iratot. Horváth szerint a rendőrök azt közölték vele, hogy személyes adattal való visszaéléssel gyanúsítják. Korábbi munkahelye, az adóhivatal jelentette fel, ezért nyomoznak ellene. A Transparency International Magyarország, a Társaság a Szabadságjogokért, a K-Monitor és az atlatszo.hu szerint nem nyomozhattak és nem is tarthattak volna házkutatást rendőrök Horváth Andrásnál, mert a bejelentővédelmi törvény ezt nem engedi.

A parlament költségvetési bizottságának fideszes alelnöke, Puskás Imre és a bizottság tagja, Dancsó József is beszélgetett Horváthtal, ők arra voltak kíváncsiak, hogy mi van az általa tett ügyészségi feljelentésben, s hogy mit tapasztalt, amikor még a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál dolgozott.

A héten az is kiderült, hogy a Kúria szerint a devizaalapú hitelszerződések nem uzsorás szerződések, s az árfolyamváltozás az adós kockázata. Sőt, a devizahiteles szerződések nem ütköznek a jó erkölcsbe, és a terhek előre nem látható egyoldalú eltolódása nem okoz érvénytelenséget. Ha a bíróság a szerződés egy részét érvénytelennek nyilvánítja, attól a többi rész még érvényben marad. A Kúria döntése nem tetszett a Fidesz politikusainak.

Elfogadták a héten a 2014-es költségvetést, a jegybank monetáris tanácsa pedig hozta a papírformát, 3 százalékra csökkentette az alapkamatot.

Kérdés, meddig örülhetünk az alacsonyabb kamatnak, ugyanis kezdi behúzni a féket az amerikai Fed: januártól havi 75 milliárd dollárra csökkenti eszközvásárlási programját. Az alapkamathoz viszont egyelőre nem nyúltak.

Száz százalékosan köztulajdonba került a Főgáz, az MVM keddi közgyűlése jóváhagyta a Főgáz kisebbségi részesedésének megvásárlását a német RWE-től. A Főgáz többségi tulajdonosa a Fővárosi Önkormányzat.

A Molról – részben szintén állami tulajdonú cég – is szállingóztak a héten a hírek: a hét elején kiderült, hogy egy magyar miniszter SMS-ben gratulált Hernádinak az interpolos fotójához. Ennél kevésbé vicces, hogy leminősítette a Mol adósosztályzatát a Standard & Poor's. A döntést elsősorban az INA-részesedés körüli bizonytalanságokkal indokolták.

Meglepett mindenkit a kormány azzal, hogy már márciusban kiszáll az állam a Takarékbankból, és nem valószínű, hogy külföldi bank lesz az új tulajdonos.

Jövőre is tudunk benzint venni, ha hihetünk a NAV informatikai elnökhelyettesének. Az év elején nemigen zárnak majd be üzlethelyiséget, benzinkutat, boltot amiatt, mert az adott helyen nem üzemel új típusú pénztárgép.

Jól esik mindenkinek a megnyugtató szó, hiszen a váratlan szabályozásváltozás nem várt eredményhez vezethet, mint az történt a dohánytermékek piacán is. Míg a korábbi években szeptemberben-októberben bőven 1 milliárd szál fölött volt a fogyasztás, az idén még egyetlen hónapban sem fogyott ennyi, amióta a dohányboltokba terelték a kereskedelmet. Az októberi fogyás 529 millió szál volt, vagyis csaknem felére esett vissza egy év alatt.

Jó hír is akadt a héten: a bruttó átlagkereset 229 900 forint volt októberben, ami az előző év októberéhez képest 5,7 százalékos növekedést jelent.

Néhány embernek még ennél is jobb hírt jelent, hogy a most nagyjából 2600 milliárd forintos hazai privátbanki vagyon jövőre 3000 milliárd forintosra nőhet a Blochamps Capital szerint. A válság ugyan ezt a piacot is érintette, de az igazán tehetősek egy főre jutó vagyona még nőtt is az elmúlt években. A cég vezetője szerint a jó politikai kapcsolatokkal rendelkező új milliomosok is gyarapíthatják a privátbanki piacot, és az Orbán-kormány adócsökkentése is beérhet a gazdagoknál.

A gyarapodást némileg az is segítheti, hogy január elsejétől 75 százalékra csökkenhet a végkielégítések különadójának mértéke a mostani 98 százalékról a közszférában.