Könnyebb lesz tisztára mosni a pénzt

Vágólapra másolva!
Nemsokára bárki nyithat egy hazai bankban Stabilitás megtakarítási számlát, amelyet a kormány azért talált ki, hogy hazacsalogassa a külföldre vitt adózatlan pénzeket, de az ezután keletkező jövedelmeket is könnyen ki lehet fehéríteni ezzel a módszerrel. Ha valaki befizeti a millióit erre a számlára, a pénz azonnal legálissá válik, öt év után pedig adómentesen kivehető.
Vágólapra másolva!

A napokban megjelent a Magyar Közlönyben a Stabilitás megtakarítási számla (SMSZ) elindításához szükséges végrehajtási rendelet – írta a Népszabadság.

A konstrukció lényege az, hogy az SMSZ-en elhelyezett összeg a befizetés időpontjában megszerzett jövedelemnek minősül, vagyis azonnal legálissá válik, amint elhelyezik azt a számlán. Akár a külföldről hazahozott, akár az itthon tartott, ám nem adózott pénzt is tisztára lehet így mosni, ráadásul időbeli korlát sincs, vagyis nemcsak a korábban, hanem az ezután keletkező jövedelmek kifehérítésének lehetőségét sem zárja ki.

Ilyen számlát minimum ötmillió forint befizetésével bárki nyithat hazai pénzintézetnél, és bár pénzt elhelyezni csak egyszer lehet, SMSZ-ből bármennyit tarthat, akinek van mit befizetnie rá. A befizetett összeget öt év elteltével adómentesen lehet kivenni, de a pénzéhez korábban is bármikor hozzáférhet jogos tulajdonosa. Három éven belül azonban a személyi jövedelemadó dupláját, három és négy év között a száz százalékát, míg négy és öt év közötti "parkoltatás" esetében csak a felét kell megfizetni.

Az SMSZ törvényi feltételeit még júniusban alkotta meg a parlament Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető javaslatára, azonban az induláshoz még hiányzott a néhány részletszabályt tisztázó végrehajtási rendelet, amelyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jegyez.

A most megjelent jogszabály előírja például, hogy a bankoknak negyedévente jelenteniük kell a NAV-nak, hogy hány számlát nyitottak náluk, és azokra összesen mennyi pénzt fizettek be – olvasható a Népszabadságban.